Център за еврейско-българско сътрудничество

Почетни звания за спасители на бургаските евреи

Писателят Петко Росен и бившият кмет на Бургас д-р Дянко Пръвчев получиха посмъртни отличия за куража си да не допуснат техни съграждани да станат жертви на Холокоста

Писателят и общественик Петко Росен стана първият носител на новото звание „Почетен съветник на Бургас”. Посмъртно званието „Почетен гражданин на Бургас” получи д-р Дянко Пръвчев – кмет на Бургас от 1939 до 1944 г. Без дебати и единодушно общинските съветници гласуваха високите отличия на двама от изтъкнатите си съграждани, живели преди десетилетия, но оставили след себе си ярък пример за мъжество и хуманизъм. Високите отличия им се присъждат заради куража и силата, с които са се противопоставили на античовешките закони от времето на Втората световна война и са организирали масовите акции за спасяването евреите от депортация.

photo 1 copyОтличията бяха връчени на наследниците на Петко Росен и д-р Дянко Пръвчев от кмета на Бургас Димитър Николов и председателя на общинския съвет Константин Луков по време на тържествената сесия на местния парламент за празника на града – Никулден.

Безпрецедентното си решение, включващо и учредяването на нов почетен знак, бургаският общински съвет взе в отговор на инициативата на Центъра за еврейско – българско сътрудничество „Алеф” и лично на неговия председател Алберта Алкалай, издирила в архивите и чрез поредица от инициативи възкресила спомена за хората, които не са се уплашили да отстояват моралните си ценности и с риск за живота да се застъпят за своите съграждани от еврейски произход. По време на проявите по повод 70-та годишнина от спасяването на българските евреи имената на десетки смели бургаски граждани бяха извадени от забравата. Сред тях се открояват писателят Петко Чорбаджиев /Росен/ и тогавашният кмет на Бургас д-р Дянко Пръвчев, които използват цялото си влияние в обществото и държавата, за да не допуснат бургаските евреи да станат поредните жертви на хитлеро-фашиската диктатура.PCH2

Предложението за присъждане на званието почетен гражданин бе внесено в общинския съвет на Бургас от Инициативен комитет от евреи и българи в края на 2013 г. „С решението си общинските съветници показаха, че доброто не бива да забравяно. Сега вече делата на Петко Росен и Дянко Пръвчев ще намерят достойно място в паметта на поколенията”, коментира Алберта Алкалай.
От името на своите предци отличията на най-новите почетни граждани на Бургас получиха техните внуци.

След като благодари за оказаната чест на именития му дядо, потомъкът на Петко Росен, който носи неговото име –Петко Чорбаджиев, прочете редове, които писателят е посветил на Бургас.

Почетният знак на д-р Дянко Пръвчев бе връчен на неговите внучки Мария Коева и Славейка Дякова. Те споделиха спомени за д-р Пръвчев, написани от неговата дъщеря Христина Пръвчева:

pruvchevi sesia2„Когато баща ми стана кмет на Бургас, аз бях на 9 години. Спомням си участието му в делегацията на кметовете до Народното събрание за искане отмяна на изселването на евреите във връзка със Закона за зашита на нацията. За благодарност получи комплект от кожена папка и мастилница с писалка за бюро. Папката още стои на бюрото. Освен това в детските ми спомени са останали разкошните домашно приготвени сладки, които носеха в къщи някои еврейски семейства”, разказва Христина Пръвчева.

Отличието на двамата изтъкнати бургаски общественици Петко Росен и д-р Дянко Пръвчев е признание и за всички онези, които са били готови жестоко да платят за дързостта си, но да избавят своите съграждани-евреи от Холокоста.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930