Център за еврейско-българско сътрудничество

Почит за жертвите при терористичния акт на летище Бургас

Осем години изминаха от окървавения осмия ден на юли в Бургас. Фанатизмът и злото взеха седем невинни жертви на бургаското летище, което се радваше на поток летовници от цял свят, избрали за своя отдих красотата и спокойствието на Южното Черноморие. Това спокойствие бе взривено, заедно с автобуса, пълен с израелски туристи.

Както всяка година от тогава, на същата дата пред монумента в памет на жертвите от атентата своя протест към проявите на тероризъм и почит към загиналите изразяват представители на посолството на държавата Израел в България, министри, депутати, дипломати, представители на държавни и обществени организации, журналисти, представители на българското еврейство и граждани.

В навечерието на осмата годишнина от терористичния акт паметта на загиналите почетоха представители на посолството на държавата Израел в България, Община Бургас, българският директор на Американския еврейски конгрес Виктор Меламед, членове на Регионалната организация на ОЕБ Шалом – Бургас.  Център „Алеф” също изрази своята почит и болка с полагане венец на монумента. Пандемията от COVID 19 не позволи на близките на загиналите да пристигнат от Израел за възпоменателна церемония на летището, както правеха до сега.

18 юли 2012 година остана за Бургас и България черната дата, символизираща нетленността на омразата. Часът е 17.23. Три автобуса с туристи от Израел са готови да потеглят за Слънчев бряг, когато до единия автобус терорист-камикадзе, с нищо не различаващ се от пристигащите да почиват на море, се взривява. Тежко поразен е единият автобус, засегнат е и вторият, паркиран до него. Вследствие експлозията най-тежко засегнатият и още два автобуса в близост пламват.  Виктор Андонов, водачът на третия автобус, предназначен за израелците реагира светкавично – изтичва  до автобуса, пали двигателя и с отворени врати го изтегля от паркинга, преди и той да е обхванат от пламъците. Така са спасени още хора.  Загиват обаче седем души: 1 българин – шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов, на 36 години, семеен, с 11-годишно дете, от село Юруково, петима израелски туристи:  24-годишният Маор Харуш, Елиор Приес, на 25 години,  28-годишните Ицик Коленги и Амир Менаше  и Кошава Шрики, на 42 години. Ранените са 35  – четирима  много тежко, 18 тежко, останалите 13 са по-леко ранени. Една от ранените е българка – служителка на туристическата фирма „Ортана“, която посреща израелците. Освен тримата най-тежко ранени израелци, всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет, без да са разпитани от българските власти.

Израелските власти потвърждават веднага разпространените съобщения в медиите, че става дума за терористично нападение срещу израелски граждани.

За организатор и вдъхновител на атентата се смята Хисбула. Разследването установи, че камикадзето е 24-годишният ливанец с френски паспорт Мохамад  Хасан ел Хюсеини. Помагачи му са Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, които все още се издирват.

Близките на загиналите и хората, които осъждат тероризма продължават да се питат: Защо? До кога? Ще има ли справедливост?

Наказани за терористичния акт все още няма. Делото в България се води задочно срещу Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, които се смятат за организатори на атентата. Въпреки усилията на Интерпол, Европол, всички западни разузнавателни служби и на израелските спецструктури и до днес те не могат да бъдат доставени на българското правосъдие, за да бъдат съдени редовно.

На седмата годишнина от атентата близките на загиналите отправиха апел към българското правителство да повдигне обвинение срещу Хисбулла. „Без Хисбулла процесът няма стойност. Без Хисбулла процесът никога няма да е ефективен. Без Хисбула за убитите няма да има справедливост”, призова по време на възпоменателната церемония Коби Приес , баща на Елиор Приес.

Световното безсилие да бъдат открити двамата заподозрени е трудно обяснимо. Издирването им с червена бюлетина към момента не дава резултат. Ако бъдат докарани у нас на съд, ще бъдат разплетени още много неща, включително и за тяхната принадлежност към една или друга организация или групировка.

Делото по същество започва на 17 януари 2018 г. То се води с огромни затруднения. Разследването се проточва. Многото съдебни поръчки и опитите на службите да открият смятаните за отговорни за загиналите и ранените са причина за късното внасяне на обвинителния акт в Специализирания наказателен съд. Трудностите около призоваването на чуждите граждани също отлагат началото на процеса. След това идват проблеми с разпитите – призовани са десетки гранични полицаи, хотелиери и собственици на фирми за коли под наем от Бургас и района, някои от които не се явяват в съда по различни причини. Не е приключил и разпитът на пострадалите и наследниците на загиналите в Израел. Неофициалните варианти, които се обсъждат, са видеоконферентна връзка или командировка на съдебния състав, прокурорите и адвокатите в Тел Авив, за да ги разпитат в посолството ни там.

На фона на цветята, положени на паметника на загиналите, „Алеф” отправи своя апел:  Нека не забравяме, че всички хора имат еднакво право на живот! Нека се противопоставим на езика на омразата и заживеем в свят на толерантност, хуманност, разбирателство и мир.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031