Център за еврейско-българско сътрудничество

Памет и почит към Видинския митрополит Неофит Видински

За приноса му в спасяването на българските евреи е предложен за „Праведник на света”

На 26 февруари 2020 година се навършват 49 години от кончината на Видински митрополит Неофит. Неговото име е сред българите с принос в спасяването на българските евреи.

„На митрополит Неофит Видински се пада честта да ръководи Светия Синод за 14 години, четири от които обаче са особено съдбовни за българските евреи. Под неговото ръководство Светия Синод се противопоставя на правителствените постановления за решаването на  „еврейския въпрос в България“. Навсякъде в християнска Европа – в католическия свят и в православния свят е имало отделни служители на църквата от всякакъв ранг, които водени от индивидуалния си морал и индивидуална убеденост в призванието на църковната институция са помагали, укривали и в крайна сметка спасявали живота на отделни конкретни преследвани евреи от машината на антисемитизма. От целия християнски свят обаче само една Църква въздигна своя официална, явна и безкомпромисна политика за покровителство и защита на преследваните евреи като цяло“, посочва Светлана Кръстева, директор на Държавен архив-Видин.

Сред всички апели, протести и изложения срещу Закона за защита на нацията най-важно значение имат изложенията на Светия Синод на Българската православна църква  до държавните институции, припомня Кръстева

Когато в началото на март 1943 г. се създава реална опасност за депортирането на евреите от старите предели, църквата в лицето на своите архиереи се изправя в целия си авторитет на общонароден институт за да застане на страната на преследваните и онеправданите. Наместник –председателят на Св. Синод Неофит предлага Църквата да изрази разбиранията си по еврейския въпрос в писмо до министър-председателя с копие до царя. Съставено е специално изложение, което Неофит връчва на министър-председателя Богдан Филов, като същевременно устно доразвива пред него ходатайството на синодалните архиереи в полза на евреите изобщо и на евреите християни в частност. Като наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква  Неофит Видински пише няколко изложения до министър-председателя за облекчаване положението на българските евреи, аргументирано брани сънародниците си и не пропуска да отбележи: “В случая Църквата не може да не напомни Божието слово: “С каквато мяра мерите, с такава ще Ви се отмери”.

Митрополит Неофит е една ярка фигура, оставила незаличими следи в живота, устройството и развитието на Българската православна църква. В църковното си поприще той служи 63 години като архиерей на светата ни Църква, 57 години като Видински митрополит и 14 години като наместник-председател на Св. Синод, като през цялото това време не дава „сън на очите си и дрямка на клепките си“ за доброто и благоденствието на Църквата и своето паство.

По повод 150 години от рождението му през 2018 година  Държавен архив Монтана прави изложба с документи за делото му с акцент най-вече върху приноса му за спасяването на българските евреи през Втората световна война.  Организацията на евреите  в България е направила предложение пред мемориала Яд Вашем да му бъде присъдено званието „Праведник на света”.

Източник: http://focus-radio.net/, https://dveri.bg/

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031