Център за еврейско-българско сътрудничество

Предложение: Да почетем герои евреи и арменци при заря-проверка

По време на тържествените зари-проверки на официални празници да се споменават имена на загиналите герои от всички етноси – евреи, арменци, турци или роми, настояват от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Сега след изброяване на известните личности, дали живота си за свободата на България, дикторът на зарята допълва „и всички знайни и незнайни герои”.

Сред евреите, дали живота си за страната, е Мошон Гарти – един от укривателите на Левски в Пловдивско. Той е участвал в Освободителната война, обясни Михайлина Павлова, главен редактор на в. „Еврейски вести”. В списъка може да се включи и Леон Крудов – участвал в опълчението и в Руско-турската война, Моше Яков, който има 3 ордена за храброст и е бил ординарец на Батенберг, както и полк. Аврам Таджер, който е участвал във всички освободителни войни, включително и във Втората световна, когато е бил на 72 г., добави Павлова.

Сред арменците са Ованес Съваджиян и Еранос Ераносян – първият спасява Пазарджик, а вторият – Каварна, от опожаряване по време на Руско-турската война. Български офицери са били и подпоручик Карекин Нъждех и генерал Андраник Озанян, които са формирали арменска доброволческа рота, с която участват във войната срещу Османската империя.

Източник: www.trud.bg

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930