Център за еврейско-българско сътрудничество

Представяме ви романа на Солмаз Камуран „Естер”

Солмаз Камуран  е съвременната Шехерезада на Турция. Романът й „Естер” е доказателство за неоспоримият и талант на разказвачка. Неслучайно книгата е продадена в огромен тираж и и носи най-престижната награда – за най – добър роман за 2001 година.

„Естер” е своеобразен исторически роман оплетен около приказка. Историческата основа на книгата обхваща почти цял век, век на бурни промени, началото на великите географски открития, на Борджиите, Кървавата Мери и Сюлейман Великолепни…

Отправната точка на романа е 1492 година – годината на изселването на сефарадските евреи от Испания. Кралица Изабела и крал Фердинанд ги прогонват от пределите на държавата си, твърдейки, че те подронват устоите на държавата и авторитета на Светата католическа църква. Султан Баязид II им предлага убежище и голяма част от тях се установяват в големите балкански градски центрове и в голям брой български градове, тогава под Османско управление.

В сърцето на книгата е и приказката за рода де Толедо, към който принадлежи и главната героиня, чието име носи и книгата, Естер. Род сефарадски евреи, прокудени от Испания. Род загубил дом, но не и корена си. Запазил от дома си в Испания само едно – чукалото от портата – нежна женска ръка, обхванала топка – предавано от съдбата от поколение на поколение – подобно железния светилник от великата едноименна книга от тетралогията на Талев, ням свидетел на трусовете в семейството, обединител, център на родното и символ на вечното търсене на родна стряха, порта, дом.

Авторката вещо рисува средновековен Истанбул, непревземаем град, разположен на връх, заобиколен от три морета, мултиетнически град, приютил хора от всякакви националности и религии, град, свързващ континенти и култури. Майсторският й изказ директно извиква града пред очите ви, такъв, какъвто е бил през средновековието, град на паши, сараи, султани, харем, тесни сокаци, могъщество, приказни богатства и жестоки предателства и обрати на фона на историческата действителност на времето. Умело преплита съдбините на араби, гърци, евреи… нации различни и с различна вяра, но по човешки приличащи си.

Книгата на Солмаз Камуран „Естер” е един живописен, уникален, неповторим и увлекателен урок по средновековна история. Рисуван със сърце в краски ту пролетни, ту есенни, с хора различни, пламенни, устремени, кротки и трескави. С вещина и майсторство, с познато отнякъде сладкодумие на ориенталска омайница, авторката пресъздава едно време отдавна отминало, но топло в сърцата толкова нации сред които и турци, евреи и българи.

Пречупен през призмата на мирогледа на Солмаз Камуран светът е пъстър, примамлив и истински. Да се докоснеш до този ярък къс от историята и до човешката съдба, залегнала в сърцето на книгата, воден от сръчното перо на авторката, е несравнимо удоволствие за душата.

Solmaz

Солмаз Камуран

Солмаз Камуран е родена през 1954 год. в Истанбул. Последователно учи в „Таш мектеб” в Гьозтепе и колежа „Маариф” в Кадъкьой. Завършва Стоматологичния факултет на Истанбулския университет. На 11 год. печели конкурса на Детското радио за написване на разказ, на 17 год. публикува в списание „Янсънма”. Четиринадесет години работи като зъболекар, след което се посвещава изцяло на литературата. Автор е на редица текстове за научно-популярни предавания по телевизията и пътеписи.

Сред по-известите произведения на авторката са: романите „Вятърът на Дарданелите”, „Минта”, които предстои да бъдат отпечата ни в България в първата половина на 2010, „Скелетът на един леврак”, „Банка”,; повестта „Една жена, един мъж и скелетът на един леврак.”; сборник разкази „Лунната пътека”; автобиографичната книга “Убийството на копринената буба”; разследването „Казвайки държавата да не е разбойник”

Превела е редица книги от английски, редактор е на книгите на писателя Четин Алтан /за когото е омъжена/, фигура в литературния и политически живот на Турция. Четин Алтан е познат на бълг. читатели с книгата си „Небе колкото длан”. На него принадлежи и фразата, че „Съвременна Турция е затворена в пространството между джамията и казармата.” Поради политическите си възгледи не веднъж се е изправял пред съда, лежал е и в затвора.

По думите на самата авторка „България не е далечна за нея страна” – баба ѝ по майчина линия е изселничка от Русе. Освен, че е чудесен писател, Солмаз Камуран е и добър художник!

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30