Център за еврейско-българско сътрудничество

Президентът Росен Плевнелиев запали третата свещ за Ханука в Софийската синагога

Президентът Росен Плевнелиев участва в тържествената церемония в Софийската синагога по случай Ханука – еврейския празник на светлината. Президентът запали основната свещ на церемонията, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех. „Нека загърбим езика на омразата и да дадем път на разбирателството“, каза Плевнелиев в словото си на церемонията по запалването на третата свещ за Ханука в Централната Софийска синагога.

Ханука, празникът на светлината се отбелязва през декември – на 25-тия ден от месец Кислев и е символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините и чудото на светлината.

На Ханука, в продължение на осем дни, последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник – ханукия, като всеки ден се увеличава броя им. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, с която се палят останалите свещи. Тя се пали всяка вечер, заема централно място и е по-високо от другите, пази светостта на ханукията от оскверняване, защото е забранено нейната светлина да служи за четене и домакински дейности. След като се запали шамашата се палят свещи, съответстващи на поредния ден от празника.

Подобно на християнската Коледа, Ханука е семеен празник. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. В първият ден от празника се приготвя халва от грис или брашно и храни приготвени със зехтин – понички, кюфтета от картофи и др. По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни.

 

 

Свързани публикации

Четвърти национален литературен конкурс

Церемонията по награждаване на участниците в IV Национален литературен конкурс -част II

Ad

Архив

Календар

март 2018
П В С Ч П С Н
« февр.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031