Център за еврейско-българско сътрудничество

Президентът Росен Плевнелиев запали третата свещ за Ханука в Софийската синагога

Президентът Росен Плевнелиев участва в тържествената церемония в Софийската синагога по случай Ханука – еврейския празник на светлината. Президентът запали основната свещ на церемонията, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех. „Нека загърбим езика на омразата и да дадем път на разбирателството“, каза Плевнелиев в словото си на церемонията по запалването на третата свещ за Ханука в Централната Софийска синагога.

Ханука, празникът на светлината се отбелязва през декември – на 25-тия ден от месец Кислев и е символ на героичната победа на макабейците в борбата им с елините и чудото на светлината.

На Ханука, в продължение на осем дни, последователно се палят осем свещи в ритуалния свещник – ханукия, като всеки ден се увеличава броя им. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, с която се палят останалите свещи. Тя се пали всяка вечер, заема централно място и е по-високо от другите, пази светостта на ханукията от оскверняване, защото е забранено нейната светлина да служи за четене и домакински дейности. След като се запали шамашата се палят свещи, съответстващи на поредния ден от празника.

Подобно на християнската Коледа, Ханука е семеен празник. В чест на празника във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават подаръци и лакомства. В първият ден от празника се приготвя халва от грис или брашно и храни приготвени със зехтин – понички, кюфтета от картофи и др. По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни.

 

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31