Център за еврейско-българско сътрудничество

27 януари- светът почита паметта на жертвите от Холокоста

Проучване анализира унищожаването на евреите в Полша по време на Холокоста

15 000 убийства на ден: август-октомври 1942 г.  са били най-смъртоносните месеци на Холокоста. Убиването на хора е приключило тогава, когато вече не е останал никой за убиване. Това е констатацията на проучване, проведено от Леви Стоун, математически биолог от университета в Тел Авив и Австралийския университет RMIT.

От август до октомври 1942 г. 1,2 милиона евреи са били умъртвени в нацистките лагери на смъртта, което означава 15 000 души на ден, сочи проучването. Всъщност, около 25% от всички жертви на Холокоста са били убити само от август до октомври 1942 г. Това вероятно са най-ужасните три месеца в човешката история, тъй като немската машина за убиване е била най-смъртоносната.

Известната като Операция „Райнхард“ е имала за цел избиването на всички евреи в окупирана Полша. Тя е започнала през март 1942 г. и е приключила през ноември 1943 г., като това е периодът с най-високо равнище на убийства през 20 век,, като са били избити общо около 1,7 млн. полски евреи в лагерите на смъртта Треблинка, Белзек и Собибор.

Главният автор на проучването Леви Стоун е използва записи на железопътния транспорт, за да стигне до заключенията си. „Специалните влакове“, които са транспортирали жертвите, са имали строг график, от които германците са водили подробни записи за всяко пътуване.

Направени са 480 пътувания с влак от 393 отделни полски града, предназначени за  Белзек, Собибор и Треблинка. Целта е била в тези три града да се извършват масови убийства, за разлика от лагери като Аушвиц, които са служели и като принудителни трудови лагери.

„С много малко изключения, жертвите, които са били транспортирани до лагерите на смъртта, са били светкавично убивани при пристигането им в газовите камери, като по този начин системата, усъвършенствана от нацистите, притежавала всички характеристики на автоматизиран механизъм за убиване” – споделя Стоун пред Newsweek.

Анализаторът смята, че нацистката кампания за убийства е можела да продължи с този темп, ако все още са били останали евреи в окупираната  от  Германия Полша. Вместо това през ноември 1942 г. процентът на убийствата намалява, тъй като по същество „никой не е останал за убиване“,   констатира Стоун. Той твърди, че според цифровите показания, геноцидът на нацистите е фокусиран върху целта да се унищожи целият еврейски народ от окупираната Полша във възможно най-кратък срок, главно в рамките на три месеца.

В сравнение с геноцида от Руанда през 1994 г., който е бил определян като най-интензивният геноцид на 20-ти век, процентът на убийствата през тези три месеца на Холокоста е 83% по-висок. В Руанда за 100 дни са били убити около 800 000 души.  

Проучването „Количествено определяне на Холокоста: хиперинтензивни убийства по време на нацисткия геноцид“ е публикувано на 2 януари 2019 година в списание Science Advances.

По материали в USA TODAY и DAILY  TELEGRAPH

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930