Център за еврейско-българско сътрудничество

Ревека Узиел: Когато живееш цветно, не остаряваш

Известната израелска художничка Ревека Узиел е родена в България. Част от детството й преминава в Поморие. В навечерието на празника на града – Гергьовден – тя откри своя самостоятелна изложба в Галерия „Поморие“, в едноименния град. Арт проявата събра много приятели на Ревека, известни художници от Бургаски регион и ценители на изкуството.
Колоритната експозиция включва над 40 картини и фотографии с различни техники и стилове. Изложбата е отворена за посетители до края на месец май, а арт събитието е организирано със съдействието на посолството на Израел в България,  Галерия „Поморие“ и медийната подкрепа на Комуникационна агенция „Имидж Едвъртайзинг“.

Преди да отпътува от България, израелската художничка Ревека Узиел даде специално интервю за Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

 • Ревека, защо избрахте точно Поморие за представяне на самостоятелната Ви изложба?
 • Живях в този град през фашистко време, когато семейството ми беше изселено тук. Тогава бях малка, но пазя много топли спомени и чувства за Поморие. Всеки път, когато идвам в Поморие, все едно се връщам у дома – с много любов. Много обичам и това място, и хората, които срещам тук. Чувствам се щастлива.
  Всичко, което виждате в Галерия „Поморие“ от моята изложба, е направено специално за Поморие. Има и много нови неща…
 • Виждаме колажи с плат, фотографии, живопис… А за платната „Натюрморт – 1, 2, 3“ е използван пясък. Какво Ви вдъхнови за експозицията?
 • Много от картините са направени с черния пясък на Поморие. В тях е душата на този град. Експозицията от 6 платна „Поморие – черният пясък“ е създадена в Поморие. Тя изразява моите чувства от детството, когато живях тук – сред красотите на плажната ивица и морето. Тези картини са ми много скъпи.
  През последните два месеца преди изложбата работих върху цикъла „Докосване до Африка“. Колажите са направени от африкански материал – плат. Материята е много красива, топла и разноцветна и от нея изработвам късче по късче хора, птици, къщи замъци…
  В композицията има фотографии от Ню Йорк, красиви картини от българското село Еркеч. Аз участвах в два международни пленера на изкуствата в община Поморие – „Светът е море“ и „Еркеч“.
 • Какво Ви предстои след изложбата в Поморие?
 • Утре ще пътувам до Ямбол, където съм родена. През юни ще участвам в международен арт форум с артисти от цял свят. Там ще се представя не само като художник, но и като лектор. Ще запозная колегите с работата ми в Уганда, където съм куратор от 22 години. В Уганда пък ще правя изложба на преподавателите от Департамента на изкуствата. Програмата ми е много наситена – след 10 дни откривам изложба в Израел. А утре се открива интересна изложба в Минеаполис /САЩ/, в която участвам. Тя е по проект „Израел – преди, сега и в бъдеще“. В културната проява сме включени 10 артисти, по специална покана от САЩ.
  Отворена съм към всякакви бъдещи покани за участия.
 • Тази година през септември имате юбилей, 80-годишнина… От висотата на богатия Ви житейски и творчески опит, и като гражданин на света – има ли граници за изкуството, за любовта… и как са свързани?
 • Ай-ай-ай! (смее се) Хванахте ме! Щастлива съм с моите 80 години. Имам студио и там много пъти съм споделяла пред моите студенти и колеги, че да бъдеш артист е нещо, като да бъдеш малък бог. Това е така, защото ние, артистите, правим от нищото – нещо. Затова не трябва да се копираме, да лъжем, а да създаваме и пресъздаваме свой индивидуален свят в изкуството с много любов. Моят свят е цветен, топъл, пъстър… като живота и любовта. Когато живееш цветно, не остаряваш.
  Аз пак ще се върна в България, но през октомври, когато ще отбележа юбилея си с изложба в София.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad

VI Национален литературен конкурс

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

май 2019
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031