Център за еврейско-българско сътрудничество

Редактират учебниците по история благодарение на обществен дебат

Освен периодът на комунизма в България, от обогатяване и допълване се нуждае и темата за Холокоста и спасяването на българските евреи

Учебниците по история ще бъдат редактирани и ще са готови до началото на учебната година, обяви пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев. Образователното министерство е изпратило препоръки към издателствата да направят някои промени, след като се зароди обществен дебат за съдържанието и поднасянето на информация в учебниците по история за 10 клас относно периода на комунизма у нас.

Център „Алеф” се стреми да подпомогне преподавателите в бургаските училища да допълнят и обогатят и една друга тема, която се оказва сред пренебрегнатите в учебното съдържание – темата за Холокоста и спасяването на българските евреи. Опитът показва, че чрез атрактивна извънкласна  дейност историческите теми могат да се интерпретират по съвременен начин и да имат не само образователно значение.  В контекста на казаното от министър Вълчев, че образованието не е само предоставяне на знание, а и възпитание и създаване на отношение към света, в който живеем, Център „Алеф” се явява необходим  помощник в учебната работа.  Доказателство за това са благодарствени и поздравителни адреси, с които сдружението получава адмирации за работата си и от училища, и от Министерство на образованието.

„Когато говорим за възпитание, сме възприели един пакет от ценности. Това са ценностите на демокрацията и човешките права и свободи. И когато говорим за един такъв период, трябва да изразим отношението си през тези ценности“, каза Вълчев. Макар да говори конкретно за периода на комунизма в България, думите му важат в пълна степен  и за времето на Холокоста.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031