Център за еврейско-българско сътрудничество

Романтично пътешествие, уроци по литературно творчество и флашмоб на фестивала на „Алеф”

Вторият ден от Международен младежки литературен фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, бе наситен с емоционални изживявания.  За участниците в него – номинираните млади творци от конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” програмата предостави съчетание от романтика, знания и вълнуващи  срещи с литературното изкуство.

Денят започна със среща с морето, което гостоприемно прибра вълните си, докато корабчето отнасяше групата към остров Света Анастасия.

Губернаторът на острова Павлин Димитров увлекателно разказа неговата история, преди тя да се „материализира” чрез експонатите в музея.

Потопяването в островната атмосфера преля в творческа работилница, където писателят и преводач Кристофър Бъкстон по оригинален начин показа на начинаещите писатели как се създава литературно произведение чрез фокусиране върху противоположностите. Той илюстрира своето изложение, което бе основано на темата за Холокоста, с  изпълненията си на китара. Песента на Боб Дилън се оказа позната на повечето младежи и те запяха , заедно с Кристофър Бъкстон. Естествен финал на уъркшопа бе песен на Бийтълс, след което участниците в него получиха и задача за домашно: чрез наученото да превърнат споделената емоция в собствен разказ или стихотворение.

Изключително интересна бе срещата с писателя Георги Бърдаров, който представи своя роман „Абсолво те”.  Презентацията му бе бурно аплодирана и предизвика множество въпроси.

По увлекателен начин Георги Бърдаров въведе младите разказвачи в процеса на създаване на литературна творба. Като член на журито на конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” за втора година, писателят изрази силното си впечатление от техните творби. Той разказа как е станал писател, какво го е подтикнало да напише романа „Абсолво те”  и даде ценни напътствия как разказът да стане жив и плътен.

Спокойното море смени нрава си за следващото събитие, което събра в Морската градина не само участниците във фестивала.  Откриването на   книгата-пейка, която разказва историята на литературния конкурс на „Алеф”, уважиха заместник-кметът на Община Бургас Дияна Саватева, писателите Георги Господинов, Неделяко Йорданов, Георги Бърдаров.

 „Искаме да има едно място, където да се разказват истории, място на вдъхновение, място на което човек, когато седне, да си спомни, че литературата също спасява животи „, сподели при откриването председателят на „Алеф” Алберта Алкалай и уточни, че пейката-книга е подарък за община Бургас.

„Това пространство приканва да споделиш с някого емоции и чувства, като не ти ограбва свободата. Нека да създаваме повече пространства в живота ни, които ни карат да бъдем заедно, но и не ни отнемат правото да бъдем свободни“, пожела заместник-кметът на Община Бургас Диана Саватева.

Недялко Йорданов се присъедини към пожеланията със стих, а Георги Господинов и Георги Бърдаров отправиха кратки послания, насърчаващи младите да се обичат и да мечтаят, дори за невъзможното.

Чудесното изпълнение на Никол Мерджанова от клуб „Сезони“ добави още мажорни ноти в настроението, а дъждът милостиво изчака флашмоба за финал на събитието.

Въпреки силния вятър, който не позволи разноцветните балони да бъдат отвързани от букетите, в които бяха събрани, младежите изписаха върху тях своите призиви за любов, мирен свят, свобода, разбирателство, щастие… И посланията им отлетяха заедно, като символ и на зародените нови приятелства.

Нови силни емоции предложи последното събитие от фестивалния ден – творческата среща Георги Господинов, който представи последните си три книги: сборниците с разкази и есета „Избрани истории“ и „В пукнатините на канона“, и роман „Времеубежище“. Изсипалият се над Бургас дъжд не спря многобройните почитатели на писателя, а получаването на автограф се превърна в истинско предизвикателство – опашката си простираше много извън залата.

 

Срещата с Георги Господинов бе вълнуваща прелюдия към уъркшопа по творческо писане, предвиден в програмата на фестивала за 28 юни. Младите автори ще се докоснат и до творчеството на поета и драматург Недялко Йорданов, един от емблематичните съвременни литературни творци.

Събитията се провеждат с любезното съдействие на Община Бургас, Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Посолствата на Израел, Словакия, Полша и Германия, Полски институт в София, Музей за история на полските евреи “ПОЛИН”,  хотел България, хотел Приморец, клиника Нефролайф, Триа Сити център, Порт Флот Бургас, БМФ Порт Бургас, Международен Конгресен Център

Медийни партньори: БТА, bivol.bg

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts
Ad
Ad

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031