Център за еврейско-българско сътрудничество

РУБИН ДИМИТРОВ

Рубин Асенов Димитров – Бико е роден през 1915 година.  Живее с баба си, която е собственик на къща и пекарна в сърцето на еврейския квартал Ючбунар.

На 24 май 1943 г. много от евреите се събират в знак на протест и тръгват към двореца след слухове, че ще бъдат депортирани. Посреща ги полицията, изпратена да сложи крайна демонстрацията. В последвалия хаос Димитров вижда евреите, които бягат и скрива около 20 у тях. Скрива ги в пекарната и ги пуска през задния вход, когато ситуацията се успокоила. През този ден около 400 души са арестувани и закарани в лагера Сомовит. Редица от жените на арестуваните молят Димитров да им носи пакети с храна и той го прави. Когато полицаите го виждат как е прегърнал наскоро освободен евреин, го арестуват . Следва разпит с побой, в резултат на което зрението му е силно увредено. Въпреки побоя Димитров продължава да носи пакети с храна, дрехи и писма на  интернирани в различни трудови лагери евреи.

След Втората световна война Димитров остава в контакт с приятелите си, спасени от него. През 1962 година на 47-годишна възраст пристига в Израел като гост на Съюза на имигрантите от  България. Лекува зрението си в местна болница. Решава да остане в Израел.  Умира на 1 май 1995 година.

На 16 юли 1963 година световния мемориален център на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим присъжда на Рубин Димитров титлата „Праведник на света”.

 

 

 

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930