Център за еврейско-българско сътрудничество

Румен Леонидов идва в Бургас с „Покаяние Господне”

Председателят на журито на литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” и член на Център „Алеф” Румен Леонидов идва в Бургас, за да представи най-новата си книга „Покаяние Господне”.  Поканата е отправена от бургаската писателска общност,  а срещата с поета ще бъде в Дома на писателя от 18.30 часа на 4 септември, сряда.

Книгата предизвика полемика по въпроса каква точно поезия се съдържа на нейните страници със самата си поява. Названията на трите цикъла, в които са разпределени стихотворенията, също предразполагат към размисъл – Просъници, Бдения, Сънописи.

Критиците наричат „Покаяние  Господне“ мощна, необикновена, молитвена книга  и дори чистилище – все определения, свързани повече с духовното, отколкото с реалността. Това всъщност е естествено за поезия, която търси Божественото… Тя е прозрение, поглед навътре в човека и едновременно с това – влюбване на вселената в човека, дълбоко родство между човека и бога, смъртта, светостта, свободата. Сънят е код, който надмогва болката. За човешкия стремеж няма брод и край.

Самият автор споделя:

„Книгата не е само поезия. Един приятел дори ми каза, че това съвсем не е стихосбирка, а нещо различно. Други пък смятат, че ако има поезия, то тя е превърната в дух.”

Какво още ще разкаже за сътворяването  на „Покаяние Господни”, ще разберем на 4 септември в среща на живо с Румен Леонидов в бургаския Дом на писателя. А  читателите ще открият на страниците на тази различна стихосбирка отговори на въпроси, които дори не са осъзнали, че са си задавали.

Такива книги не ходят при хората, хората ходят при тях, казва Недялко Славов. Дали е така? Предизвикателството да проверим сами е налице!

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031