Център за еврейско-българско сътрудничество

Румяна Иванова: „Няма човешки разум, който да оправдае виновниците за страданията на евреите.

Румяна Иванова от ПГ по туризъм отново e финалист в национален конкурс

препечатано от „Янтра днес“

Румяна Иванова от XI „а“ клас на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново e финалист в Петия национален литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла Вселена“. Надпреварата бе посветена на 75-години от спасяването на българските евреи, а целта бе да се почите паметта на загиналите в лагерите на смъртта 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. Организатор на конкурса е Център „Алеф”, подкрепен от Община Бургас, Посолството на Израел в България, ОЕБ „Шалом“ и фондация „Роналд Лаудер”.

Журиращите Михайлина Павлова – гл. редактор на в. „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет, издател на литературния сайт „Факел бг” и Асен Йорданов – журналист  и директор на сайта Бивол.бг, оцениха представените творби, откроявайки най-добрите 16 автори.

Търновската ученичка Румяна Иванова бе избрала темата „Ако машина на времето те „върне” в България през март 1943 година, как би постъпил/а?“.

„Няма човешки разум, който да оправдае виновниците за страданията на евреите. А тези, които са ги причинили, нямат разум. Факт. И дано разумът надделява винаги. За да ни има нас, евреи и неевреи, всички хора на планетата Земя“, пише единайсетокласничката. Учителят, готвил Румяна за националния конкурс, е инж. Славка Проданова.

Финалистите на конкурса бяха част от церемонията по откриването на мемориал на благодарността в центъра на Бургас на 11 април – Международен ден на освобождаването от нацистките концентрационни лагери. Мемориалният знак, изграден от потомци на евреи, е посветен на всички граждани на морския град, които са се противопоставили на директивата за депортацията на евреите от Царство България и са спрели потеглянето на готовите ешелони.

Статията за Румяна Иванова от „Янтра днес“ можете да намерите тук

 

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2019
П В С Ч П С Н
« окт.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930