Център за еврейско-българско сътрудничество

Саша Барън Коен: Ако Facebook съществуваше преди век, щеше да позволи и на Хитлер да рекламира

Както винаги, Саша Барън Коен не може да ни остави равнодушни. И сега го направи с изказването си.

Истина е, че социалните мрежи много бързо станаха част от живота ни днес. Истина е, че доста често те стават трибуна за прокламиране на насилие, антисемитизъм, неонацизъм… Свободата за изразяване на мнение или възможността да си платиш за популяризиране на неистина или негативна пропаганда в много случаи се превръща във възможност за проявления на език на омразата и изкривена демокрация.  

Вие как мислите?

Препечатваме материала от webcafe.bg без редактиране:

„Facebook щеше да позволи и на Хитлер да рекламира“

Критиките за нагласата на Facebook и нейния изпълнителен директор Марк Зукърбърг към политическите реклами в социалната мрежа идват откъде ли не. От правителства на държави, през конкуренти, обикновени потребители до лица от сферата на изкуствата.

Най-пресен в този списък е актьорът Саша Барън Коен, познат с провокативния си комедиен стил и превъплъщенията си във филми като „Борат“, „Бруно“ и „Диктаторът“.

Според него ако Facebook съществуваше преди век, компанията е щяла да осигури на нацисткия лидер Адолф Хитлер платформа, в която той да изрази своите антисемитски възгледи.

Думите си актьорът отправи от трибуната на церемония на „Антиклеветническата лига“ – американска неправителствена организация, която се бори срещу антисемитизма и останалите форми на нетърпимост спрямо евреите.

Барън Коен, който също е евреин, получи наградата на НПО-то за международно лидерство, въпреки че както сам отбеляза от сцената е бил обвиняван, че с ролите си затвърждава стереотипи за евреите. В своя защита той посочи, че скечовете му са били забавни на аудиторията, само защото тя е съзнавала за съществуването на тези безумни стереотипи и не ги е приемала насериозно. Социалните мрежи обаче са променили този факт.

„Всичката омраза и насилие бива подпомагано от няколко интернет компании, които всъщност са най-голямата пропагандна машина в историята“, коментира Барън Коен.

Естествено, на първо място той поставя Facebook като най-голямата социална мрежа в света. Марк Зукърбърг миналия месец защити позицията на компанията си да не проверява политически реклами за истинност, дори в тях наистина да се съдържат подвеждащи съобщения.

„Ако им платиш, Facebook ще пуснат всяка „политическа“ реклама, която решиш, дори да е лъжа. И дори ще ти помогнат да насочиш тези лъжи към потребителите им с максимален ефект“, обясни актьорът.

„От гледна точка на тази извратена логика, ако Facebook съществуваше през 30-те години на миналия век, щеше да позволи на Хитлер да публикува 30-секундни реклами за неговото „решение“ на „еврейския проблем“, допълни Барън Коен.

Обект на критиките в речта му беше не само Facebook, но и други платформи и компании – като Google, Twitter и YouTube (която е собственост на Google). Според Барън Коен е време за „фундаментално преосмисляне на социалните медии и [начина, по който] те разпространяват омраза, конспирации и лъжи“.

„Мисля, че всички можем да се съгласим, че не трябва да даваме на фанатици и педофили безплатна платформа, в която да разпространяват възгледите си и да се прицелват в жертвите си“, посочи актьора във връзка с това, че Зукърбърг определя социалната си мрежа като бастион на „свободното слово“.

„Сякаш живеем в Римската империя и Марк Зукърбърг е Цезар. Това поне би обяснило прическата му“, пошегува се комикът, цитиран от Daily Beast.

Препоръката на актьора към Facebook е да започне да проверява истинността на политическите реклами, преди да ги публикува, да спре незабавно с микротаргетирането на потребители, на които рекламите да бъдат показани, а когато в тях има неверни твърдения, да връща парите на техните автори и да не ги публикува.

Група от международни законотворци по-рано този месец призова политически реклами, насочени към определени аудитории в социалните мрежи, да бъдат временно спрени, докато се постигне правилната им регулация.

Доклад, представен пред Международния комитет за дезинформация и фалшиви новини, посочва, че бизнес моделът на социалните мрежи е направил „манипулацията печеливша“, пише BBC.

През октомври Twitter се отказа от публикуването на политически реклами в глобален мащаб, като решението е в сила от 22 ноември. Около месец по-късно Google обяви, че ще ограничи начина, по който партийни реклами ще бъдат насочвани към определени аудитории (т.е. потенциални гласоподаватели) на база това какво са търсили в интернет и др. Промените при Google ще влязат в сила в началото на 2020 г.

Марк Скот от „Политико“ обаче е на мнение, че опитите на големите компании да ограничат често подвеждащите политически реклами и досега им с гласоподавателите ще имат малък, а може би дори никакъв успех.

По думите му политическите реклами представляват малка част от пропитото с партийна и политическа пропаганда съдържание, което се излива ежедневно в социалните мрежи. Много често то идва от самите потребители, които споделят своите мнения и позиции с други хора в страници във Facebook, групи в WhatsApp или видеа в YouTube.

Нито една от предложените мерки от Google и Twitter няма да повлияе на този вид разпространяване на политически послания, които не рядко съдържат и по-крайни позиции и омраза.

За Скот единственият краен изход от тази сложна ситуация е Facebook, Google и Twitter най-накрая да поемат някаква отговорност за цялото съдържание, което потребителите публикуват в тях.

Това обаче може да доведе до регулации не само върху това, което политиците казват и пишат онлайн, но и върху онова, което всички останали потребители публикуват ежедневно.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031