Център за еврейско-българско сътрудничество

Сборникът с наградените творби от шестия конкурс на „Алеф” вече е литературен факт

Излезе от печат сборникът с разкази „Да обичаш, въпреки…”, който съдържа наградените творби на ученици и студенти в VІ литературен конкурс на „Алеф”.

Идеята за събирането на отличените творби в книга бе оповестена на тържествената церемония по награждаване, която се проведе в Бургас през май, 2019 година. Тя дойде в отговор на нарасналия интерес към конкурсните произведения и желанието на младите хора да ги видят отпечатани на хартия. След сборникът „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” с наградените есета от първите пет литературни състезания, изданието с художествени разкази от шестото вече е литературен факт с финансовата помощ  на Община Бургас.

Шестият национален младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” бе на тема „Да обичаш, въпреки…” В него се включиха 129 ученици от над 40 градове и села и 16 студенти от 11 университета. Те смесиха историческата правда със своето въображение и разказаха великолепни истории за любов, приятелство и разбирателство между българи и евреи в годините на Холокоста.  Журито – Румен Леонидов – поет и издател на сайта Факел.бг, Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг и Алберта Алкалай – председател на ЦЕБС „Алеф” открои най-сполучливите и талантливо създадени разкази и номинира за награда техните автори.

Вече можем да прочетем и на хартия наградените произведения в изданието на Център „Алеф”, както и споделеното от победителката в конкурса Стела Николова за участието й в международния форум за млади лидери в Израел. Книгата играе роля на уникално помагало, защото е написана от младежи и въздейства на връстниците им по емоционален начин. Това е от съществено значение, особено когато текстовете се отнасят за по-малко познат исторически период и навлизането в него изисква по-специфичен подход.

Сборникът ще бъде достъпен за младежите в цялата страна, проявили интерес към него, основно чрез училищни и читалищни библиотеки.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

януари 2020
П В С Ч П С Н
« дек.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031