Център за еврейско-българско сътрудничество

Световно известна израелска хореографка представя спектакъл в България

Израелската хореографка Шарон Еял и танцовата ѝ компания L-E-V стават част от  фестивала ONE DANCE WEEK 2019.  Най-новият им спектакъл Сhapter 3: ЖЕСТОКИЯТ ПЪТ НА СЪРЦЕТО ще бъде представен на 5 и 6 октомври в Дом на културата „Борис Христов“ – Пловдив, броени дни след премиерата му в Германия. Това е невероятна възможност спектакълът да се види от българската публиката, преди да бъде представен на големите световни сцени.

Спектаклите на Шарон Еял се превръщат в световни събития и критиката очаква трескаво премиерата на най-новата ѝ продукция – Сhapter 3: ЖЕСТОКИЯТ ПЪТ НА СЪРЦЕТО. Тя продължава темата за любовта от предишните две представления от трилогията – OCD Love и Love Chapter 2. И този спектакъл носи уникалния почерк на Шарон Еял и мултимедийния дизайнер Гай Бехар, с когото през 2013 г. създават L-E-V Company. Музиката е създадена от Ори Лихтик – един от основателите на електронната сцена в Израел, чийто плътен пулсиращ ритъм създава характерна клубна атмосфера.

Сhapter 3 е посветен на превъзмогването на раздялата, възстановяването на счупеното и търсенето на новите пътища. Той е вдъхновен от едно от най-красивите съвременни любовни стихотворения, написано Нийл Хилборн. То е изповед на мъж, който заради маниите си, тревожност и натрапчиви мисли губи голямата си любов.

Според авторитетни европейски и американски медии Сhapter 3: ЖЕСТОКИЯТ ПЪТ НА СЪРЦЕТО е “ спектакъл, в който не знаете точно къде се намирате и не сте съвсем сигурни какво трябва да чувствате. Физическото присъствие на сцената е впечатляващо, екстремно и красиво материализиране на силата на човешката емоция“.

Шарон Еял е една от най-блестящите имена на танцовата сцена. Тя създава нов хореографски език със спонтанни и пластични, атлетични и нежни като сън движения, едновременно тревожен и привличащ, казват авторитетните критици. „Гардиън“ я нарича един от най-поразителните и изобретателни хореографи, чиято работа се характеризира с изключителна техническа прецизност и фина, строга музикалност.

Тя танцува от дете, но в Batsheva Dance Company става артистът, който опитомява публиката. Израелската танцова компания „Батшева“, съоснована от Марта Греъм през 1964 г., обединява танцьори от няколко държави. През 1990-те, когато Шарон Еял влиза в нея, артистичен директор вече е друго велико име в танца – Охад Нахарин. Той създава нов танцов език – „Гага“, залагащ на импровизацията като основен източник на движението. Еял и досега използва и надгражда този стил, за да гради хореографиитe на компанията, чието име на иврит означава „сърце“.

L-E-V Company е пресечна точка на танц, музика, светлинни ефекти, мода, изкуство и технология. Всеки един от тези елементи е изкусно представен, както и емоционално свързан с останалите.

Досега компанията е представила свои продукции над 200 пъти по света, включително на знакови сцени и международни форуми като: The Joyce Theatre (Ню Йорк), фестивалът Jacob’s Pillow в САЩ, Театър Sadler’s Wells – Лондон, Танцовият фестивал в Монпелие – Франция; Julidans – Амстердам и други.

Сhapter 3: ЖЕСТОКИЯТ ПЪТ НА СЪРЦЕТО гостува у нас с подкрепата на Посолството на държавата Израел в България.

 

 

Източник: http://onedanceweek.com

Снимки:

https://www.vogue.it

https://www.list.co.uk

https://www.limelightmagazine.com.au Gigi Giannella

http://onedanceweek.com

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031