Център за еврейско-българско сътрудничество

Светът отбелязва 70 години от освобождаването на Аушвиц

Днес светът отбелязва 70 години от освобождаването на най-зловещия нацистки лагер – Аушвиц. Редица световни лидери се събират в Полша за да почетат паметта на загиналите концлагеристи и техните освободители. България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев. В церемонията участват френският президент Франсоа Оланд, германският президент Йоахим Гаук, президентът на Австрия Ханс Фише, украинският Петро Порошенко, кралят на Белгия Филип, кралят на Холандия Вилем-Александър, принцът на Дания Фредерик, американският министър на финансите Джак Лю и др. Русия се представлява от шефа на президентската администрация Сергей Иванов.
Церемонията започва в 15.30 ч. местно време с участието и на малцина все още живи лагеристи. Оцелелите при Холокоста ще положат цветя и ще запалят свещи в лагера. Очаква се да бъде обявена международната инициатива „Никога повече“, която ще изразява тревога от засилването на антисемитизма в Европа.

Аушвиц е мястото на най-масовото убийство в човешката история. Според американския Мемориален музей на Холокоста тук са избити най-малко 960 хиляди от 1,1 – 1,3 милиона депортирани евреи. Сред убитите има 74 хиляди поляци, 21 хиляди цигани, 15 хиляди съветски затворници и най-малко 10 хиляди души от други националности. Убити са също хора с хомосексуална ориентация и инвалиди.

При навлизането в концентрационния лагер съветските войници откриват изключително кошмарни доказателства за извършеното тук. Около 7 хиляди гладуващи затворници са оставени в лагера. Открити са 6 350 килограма човешка коса. Сега лагерът е музей и в него са изложени 10 хиляди чифта обувки, 12 хиляди кухненски прибора, 3 800 куфара и 350 раирани облекла, носени от затворниците.

Първият нацистки лагер в Аушвиц, на полски Освиенцим, е създаден през май 1940 година, на около 50-60 километра от Краков. Той обхваща територия от 40 кв.км.

През януари 1942 година нацистката партия взема окончателно решение да избие евреите. През същата година е отворен вторият лагер Аушвиц-Биркенау, който е предназначен за изтребване на затворниците. Разделен от телени огради, Аушвиц-Биркенау побира най-много затворници от трите основни лагера.

През януари 1942 година в лагера е изградена първата газова камера, където е използван отровният газ Циклон Б. Тъй като нацистите са смятали, че тя не е достатъчна за големия мащаб запланувани убийства, изградени са още четири камери. Те са използвани за систематичен геноцид до ноември 1944 година, два месеца преди освобождаването на лагера.

Районът между блокове 10 и 11 затворниците наричали „Блокът на смъртта“. Между тях са се извършвали екзекуциите.

Ужасът не приключва с отровния газ. Мястото се е използвало и за медицински експерименти над евреи и цигани, включително кастрация, стерилизация и как реагират при определени заболявания. Известният „Ангел на смъртта“, доктор Йозеф Менгеле, е един от практикуващите експериментите. Той най-вече е експериментирал при близнаци.

Третият лагер, наречен Аушвиц-Моновиц, е открит през октомври 1942 година. Предимно е използван за затворници, които трябвало да работят за германската химическа компания „Фарбен“. Смята се, че 10 хиляди души са умрели там. Тези, които не са могли повече да работят, незабавно са били екзекутирани с инжекция с фенол в сърцето.

През 1945 г. СС започва евакуация на лагера. Около 60 хиляди затворници са принудени да извървят около 50 километра в западна посока, където са качени на влакове към други лагери. 15 хиляди души са умрели по време на придвижването.

На 27 януари 1945 г. войските на 60-а армия на Първи Украински фронт под командването на генерал – полковник Павел Курочкин влизат в Аушвиц. При отстъплението си германските войски сривали напълно концентрационните лагери. Не са успели да го направят с Аушвиц-Биркенау – той е освободен преди да бъде напълно унищожен. Сега е превърнат в музей.

Смята се, че 7 хиляди нацисти са действали в Аушвиц, но само стотици са преследвани за извършените престъпления.

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

юни 2018
П В С Ч П С Н
« май    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930