Център за еврейско-българско сътрудничество

Синът на Шимон Перес ще отнесе в Израел послания на български ученици за бъдещето и мира

„Алеф” подари на Хеми Перес сборникът с есета от Националния литературен конкурс

Хеми Прес, син на един от най – влиятелните политици на съвремието и  носител на Нобелова награда за мир – Шимон Перес, дойде в България специално за представянето на автобиографичната книга на баща си „Няма място за малки мечти”. Българската премиера на световния бестселър се състоя на 19 юни в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” в София. Той представи книгата, която баща му завършва няколко седмици преди смъртта си, и сподели пред присъстващите  какво е да израснеш в сянката на обществено значима фигура от световен мащаб, да взимаш пример от неговото поведение и поука от логиката на респектиращ политик.

Как посланията на Шимон Перес докосват сърцата и умовете на българските младежи разказа председателят на Център „Алеф” Алберта Алкалай. Тя представи пред госта инициативата на „Алеф” български ученици да пишат по 6 избрани цитата на Шимон Перес. Вдъхновени от неговите общочовешки тези близо 200 младежи от различен етнически произход, някои от които дотогава знаеха много малко за Израел и евреите, се включиха в Националния ученически литературен конкурс и написаха своите есета. Авторите на най-добрите творби се събраха на сцената на кукления театър в Бургас, за да се включат в своеобразен спектакъл, наречен „Час по мечти”. Чрез филма на Вили Линдвер  „Г-н Израел”  те задочно се срещнаха с Шимон Перес и твърдо да заявиха готовността си да последват съвета му и никога да не спират да преследват мечтите си.

Най-добрите есета Център „Алеф” събра в сборник със заглавие „Който спасява един човешки живот, спасява цяла вселена”, а Хеми Перес ще отнесе със себе си в Израел като подарък посланията на българските младежи.

Хеми  Перес следва делото на покойния си баща, осъществявайки визията му чрез поддържане на многобройните му инициативи и дейности в областта на мира и иновациите. Той е председател на Съвета на директорите на Център за мир и иновации „Перес”, една от водещите организации с нестопанска цел в Израел, създадена през 1996 г. от Шимон Перес. Той ръководи и Израелския  център за иновации, който е пионер в разработването и внедряването на новаторски и съвременни програми за запазване на мира, в областта на иновациите, образованието, медицината, бизнеса и околната среда. За последните 21 години тези инициативи са събрали заедно десетки хиляди евреи и араби, израелци и палестинци, които работят съвместно върху значими проекти.

Хеми Перес е ключова фигура за множество високотехнологични компании,  – партньор, съосновател, член на няколко съвета на директорите, основател на инвестиционни комитети и технологични инкубатори.

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031