Център за еврейско-българско сътрудничество

Соломон Бали, вицепрезидент на „Бней Брит” за Европа: Омразата в обществото нараства обезпокоително – днес към едни, после към следващи и по следващи….

„Бней Брит”  е най-старата еврейска организация в България. Създадена е през 1899 г. като един от европейските клонове  на едноименната организация в Ню Йорк, възникнала преди 176 години.

В навечерието на годишнината от основаването на „Бней Брит” в България разговаряме с вицепрезидента на организацията за Европа Соломон Бали.

 

  • Г-н Бали, как „Бней Брит” ще отбележите 120 –та си годишнина?

Годишнината от създаването на „Бней Брит”  ще отбележим  със събитие, на което ще присъстват много наши гости – представители на организацията ни в Европа и света – Дания, Франция, Румъния, Гърция, Турция, Израел, САЩ. Гости ще бъдат не само членовете на „Бней Брит” , но и наши приятели, с които работим ежедневно по приоритетните за нас теми.

Планираме да проведем тържествено събрание, на което в исторически доклад да разкажем кои сме и какво сме правили в годините. Ще бъдат  представени две книги на Леа Коен, член на организацията – „Жените от кино Роял” , която предстои да излезе от печат, и „Рафаел”.  Издадена в няколко страни по света, „Рафаел” предава историята на едно от най-известните еврейски семейства – предприемачи в България и повратната му съдба през 40-години на миналия век.

  • Какво означава наименованието „Брей Брит”?

„Брей Брит” означава „синове на завета”. Възниква като светска организация, която да обедини хора от различните еврейски общности в Ню Йорк – религиозни и светски,  живели дотогава разединено. Целта на „Брей Брит”  е да създаде платформата, чрез която те да работят заедно за общите си интереси и да помагат на света около себе си да бъде по-добър.

  • Как накратко в исторически план бихте описали обединяващата роля на „Брей Брит” в България?

Трудно е накратко да бъдат описани 120 години. Но фактът, че съществуваме днес, показва че основите ни са много силни. Това са нашите принципи: на благотворителността, хармонията, братската любов и най-важното, към което нашата организация се придържа –  истината. Когато една организация стъпва върху подобни принципи, тя независимо от превратностите на съдбата оцелява. В България „Брей Брит”   два пъти е била забранявана – веднъж по време на нацисткия режим през 1940-1944 г. и след това по време на комунистическия режим. Възстановихме дейността си едва през 1992 г.

  • Ако трябва с три изречения да направите равносметка за дейността на „Брей Брит” през последните 27 години,  какво бихте казали?

Бих казал, че „Брей Брит”   има своето място в българското общество като организация, която защитава човешките права и безкомпромисно се бори против проявите на антисиметизъм и отрицание на Холокоста.  „Брей Брит”  с всички възможни средства се опитва да работи за запазването на толерантността в нашето общество и за представянето на тази наша толерантност по света. Това е причината ние да работим с голям спектър от организации и политически партии, които намират в наше лице партньор за своите дейности.

  • Какви са плановете за следващата – 121 година?

Планираме да продължим да работим по темата, свързана с образованието по Холокоста. Ние първи създадохме проекти за деца, които дават възможност на учениците в горния курс да се запознаят с Холокоста и да извлекат поуките от това ужасно време.

Постоянна наша дейност е борбата със съвременните прояви на антисемитизъм. За съжаление те стават все повече и засягат все по-широки групи от хора, а това не ни прави позитивни за посоката, по която върви нашето общество. Но ние сме оптимисти и продължаваме, защото знаем, че  доброто винаги побеждава

  • Като вицепрезидент на „Брей Брит” за Европа инициирате ли дейности в европейски мащаб?

Дейностите до голяма степен се припокриват. „Брей Брит” е единствената организация, която има свои клонове в повечето страни на европейския континент. Това ни дава възможност да отправяме послания към всички европейски граждани, да работим в широк мащаб като покритие на континента. За съжаление основното, което притеснява в момента еврейските общности е експоненциално растящия брой на антисемистки прояви и увеличаване на омразата в обществото въобще. Като организация ние считаме, че наша основна задача е да се изправим пред този феномен, да търсим демократичните хора, които са готови да работят срещу разпространението на омразата. Защото омразата към едни винаги означава, че ще има и следващи и по-следващи. Дали първи в този списък ще бъдат евреите или някои други  хора няма никакво значение. От тази гледна точка ние се борим хората да бъдат спокойни бидейки каквито са, стига да уважават другите до тях.

Център „Алеф” поздравява „Брей Брит” за празника – 120 години от основаването на организацията в България

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31