Център за еврейско-българско сътрудничество

Събитие с мултиплициращ ефект в Бургас – 6 март 2020 г.

За първи път бяха „тествани” интелектуални продукти, разработвани в рамките на проекта на „Алеф“ по Програма Еразъм +

Пред близо 60 представители на различни неправителствени организации, на  образователни и социални институции в Бургас бе представен проектът „Подръжка на мигранти и бежанци за култивиране на междукултурни компетенции“ с референтен номер 2018-1-BG01-KA204-047941. Проектът се финансира от  Програма Еразъм+ на Европейския съюз.

За да отговори на потребностите на изграждащото се в Европа мутикултурно общество, проектът си поставя за цел да разработи и приложи иновативна образователна програма, насочена към специалистите, работещи с мигранти и бежанци. Домакин на срещата бе Център за еврейско българско сътрудничество „Алеф”, който в партньорство с Камарата на Халкидики – Гърци и университетите EDEX- Кипър, UCLL –Белгия  и FFH – Австрия изпълнява проекта. Семинарът се проведе в зала на Бургаския свободен университет на 6 март. Освен поканените представители на различни социални и образователни организации, заинтересовани от идеите на проекта в залата като слушатели дойдоха и близо 30 студенти от бургаския университет.

В рамките на проекта партньорите разработват програма за обучение на обучители, която ще бъде приложена в печатно издание – ръководство за учители, онлайн наставническа програма за 20 ментори и  50 наставлявани и 5-дневно обучение – Лятно училище в Гърция.

Разработваната обучителна програма е иновативна и цели да пренасочи  практиките за обучение на преподаватели и учители към подход на „възпитателното наставничество“, като измести обучението от „съвети и насоки“ към създаване на умения за „обучителни разговори». Всички разработвани дейности и материали по програмата са обвързана с различни аспекти на културата и творчеството – различните видове изкуства /театър, фотография, кино и др/.

В помощ на специалистите, работещи в многоезична среда, предстои да излезе печатно издание, съдържащо теротичини модели и 60 практически занимания /упражения/ структурирани в четири модула – междукултурни знания, междуличностни умения, ефективност на екипа и културна емпатия. Някои от разработените упражнения бяха за първи път тествани по време на семинара. Специално за целта бяха изработени брошури, съдъжащи извадки от бъдещото Ръководство за обучители – теоритични модели и практически упражнения. В ролеви игри присъстващите «разиграха» по 2 упражнения от всеки модул, след което бе потърсено тяхното експертно мнение за приложимостта на програмата.

Педагози и социални работници дискутираха необходимостта от специазирани образователни програми, подготявящи специалисти, които да улеснят процесса на интегриране на многобройните мигранти и бежанци в страните от ЕС.  Педагозите застъпиха и темата за учебните програми, които вече не отговарят на потребностите на умножаващото се езиково и културно разнообразие в училищата.

Това бе първият от поредица  семинарии, представящи проекта Подобни мултипликационни съития предстоят да се проведат в партньорските страни – Гърция, Кипър, Белгия и Австрия.

„ Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на тази публикация не представлява потвърждение на съдържанието, което отразява вижданията само на авторите и Комисията не може да бъде отговорна за каквото и да било използване на информацията, съдържаща се в нея “.

 

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930