Център за еврейско-българско сътрудничество

Тържествена церемония дава финал на националния литературен конкурс, организиран от „Алеф“

В третото издание на литературната надпревара ученици от цялата страна писаха по темата «Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната»

Третото издание на ежегодния ученически национален литературен конкурс, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” е вече факт. Темата  «Изкуството е сцена, която размива всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната» заинтригува 90 средношколци от различни краища на България – София, Русе, Монтана, Видин, Разград, Дупница, Ботевград, Плевен, Перник, Тервел, Кърджали, Кюстендил, Ямбол, Тервел, Кубрат, Гоце Делчев, Джебел, Лясковец, Велико Търново,  Айтос, Бургас и др.

Младите хора се запознаха с творци от еврейски произход, оставили значима следа в българската култура. Чрез уникалната виртуална библиотека на сайта на Център „Алеф,” която събра откъси, репродукции и видео и аудио материали на емблематични произведения на творците, средношколците имаха възможността да се докоснат до техните послания и да получат от тях своето вдъхновение. В есетата, които те изпратиха за конкурса, се срещаме с художници, писатели, музиканти, режисьори и актьори от киното и театъра, заели достойно място в аналите на българската и световна култура. Сред тях са Панчо Владигеров, Николай Кауфман, Валери Петров, Дора Габе, Елиас Канети, Леон Даниел, Гриша Островски, Веселин Ешкенази, Греди Асса, Давид Перец, Марко Бехар, Жул Паскин… Дълга поредица от посветени на изкуството личности с различна етническа принадлежност, с които България се гордее!

Творбите на учениците бяха оценени от авторитетно жури, в състава на което са Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести”и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг .

Авторите на най-добрите разработки ще бъдат отличени с награди на тържествена церемония в Бургас. Тя ще се проведе на 12 май /четвъртък/ 2016 година от 18.00 часа в художествена галерия „Петко Задгорски” /бургаска Синагога/ на улица „Митрополит Симеон” 24.

В церемонията ще вземат участие общественици, деятели на културата и образованието, учители, журналисти, представители на еврейската общност.

Добре дошли са всички, които имат желание да станат част от тържественото събитие и да съпреживеят празничната емоция от финала на инициативата, която се утвърди като традиционно предизвикателство пред младите хора от цялата страна и стимул за бъдещо творчество.

Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф е създаден да реализира добри примери за интеграция между българи и евреи. Той има за цел да покаже, че евреите са народ с древни традиции и идентичност, който има дълбоки корени в българското общество, както и да противодейства на всяка форма на ксенофобия, тероризъм и антисемитизъм. Ежегодният литературен конкурс, насочен към младото поколение, е една от формите за приемственост и утвърждаване на ценности, поставени на изпитание през различни периоди на човешката история.

Церемонията се провежда с финансовата подкрепа на: ОЕБ-Шалом, Слънчев бряг АД и БМФ Порт Бургас, а наградният фонд е осигурен от ADL (Anti-Defamation League).

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« авг.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930