Център за еврейско-българско сътрудничество

Удостоиха с най-високото почетно звание създателя на бургаската синагога

Рикардо Тоскани е вторият носител на званието „Почетен съветник на Бургас“ след писателя Петко Росен

90 години след смъртта си създателят на бургаската синагога Рикардо Тоскани бе удостоен със званието „Почетен съветник на Бургас” – най-голямото отличие, което се дава за изключителни заслуги към града.

Отличието бе връчено на традиционната тържествената сесия на Общинския съвет на празника на Бургас – Никулден. Получи го представител на католическата общност в града. То ще бъде предадено на наследниците на именития архитект.

Рикардо Тоскани е едно от най-големите имена в историята на бургаската архитектура. Сред създадените от него сгради ярко се откроява Синагогата. Тя е едно от културно-историческите богатства на Бургас и е емблематична за града. Сградата е символ на присъствието на еврейската общност и нейния принос за развитието на Бургас от зората на създаването му до наши дни. Изградена в центъра на някогашния еврейски квартал,  в историческия център на стария Бургас между 1906 и 1910 г.,  тя ясно обозначава във времето и пространството еврейското присъствие в съдбата на града.  Паметник на културата и  духовността, Синагогата и до днес впечатлява със своята красота и величие.

Арх. Рикардо Тоскани е вторият носител на званието „Почетен съветник на Бургас”. За пръв път, през 2014 година, по предложение на Център „Алеф” с отличието бе удостоен Петко Росен. Писателят стана носител на  новоучреденият приз поради големите заслуги, които има за спасението на еврейската общност от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война.

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930