Център за еврейско-българско сътрудничество

Урок по история се превръща в урок по човечност и морал

Филмът „Да помним” се превърна в урок по човечност и морал за  стотина деветокласници от бургаските английска и природоматематическата гимназии.

Възможно ли е човек да изложи на опасност себе си и семейството си, за да помогне на друг? До къде се простират измеренията на  човечност и обич? Защо точно евреите са били обект на преследване и унищожение през Втората Световна война? Какъв е бил стимулът за тези, които са се противопоставили на нечовешкия закон за защита на нацията и депортацията на евреите от България? 

Отговори на тези въпроси потърсиха в оживена дискусия с представители на Център за еврейско-българско сътрудничество  „Алеф”  деветокласници от ПГПАЕ „Гео Милев“ и ППМГ „Акад. Никола Обрешков”. Вниманието на учениците бе фокусирано върху примери, показани във филма „Да помним”, който бе прожектиран пред тях, както и в разказа на автора му Алберта  Алкалай, председател на „Алеф”. Пред тях оживяха събитията от времето на Втората световна война, ужасяващата безчовечност и жестокост, проявявани през годините на Холкоста, жертвоготовността и моралната чистота на хората, избрали да съхранят човечността и съвестта си.

Прожекцията породи у младите хора множество въпроси. На фона на това, което вече са съпреживели чрез филмите „Списъкът на Шиндлер”, „Пианистът”, Животът е прекрасен”, „Крадецът на книги”, те потърсиха допълнителни отговори за  най-мрачния период в историята на човечеството.

„Темата за Холокоста е особено болезнена, защото за пръв път в историята на човечество с такава ненавист и такава методичност са изтребвани милиони. Това оставя една отворена рана и колкото и да е болезнено, тези събития трябва да се припомнят,  защото само така би могло да се предотврати тяхно повторение”, сподели Веселин Гръцманов, преподавател по история в Английската гимназия, който разказа и за посещението си в музея на Холкоста в Израел.

„Историята не е само предмет, тя е и послание за бъдещето именно чрез уроците, които ни дава”, категорична е Димитрина Русинова, преподавател в Природо-математическата гимназия.

Весела Бъклева, учител по история в същата гимназия, която също е била в Израел, изрази  удовлетворението си, че учениците проявяват интерес към темата за Холокоста и се вълнуват от нея. Тази година тя работи с тях по проект „Дни  в памет на жертвите от Холокоста и социалната справедливост”.

 

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031