Център за еврейско-българско сътрудничество

Филмът „Да помним” бе представен в Айтос

С представяне  на документалния филм  „Да помним” Айтос се включи в националната кампания „Холокостът –приносът на България в спасяването на евреите”. Инициативата градът да участва в комуникационната стратегия на България за отбелязване на 75 години от спасяването на българските евреи и в памет на депортираните и унищожени близо 12 000 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот  е на читалище  „Васил Левски 1869”, а домакин на събитието бе СУ „Никола Йонков Вапцаров”. На 19 ноември в салона на училището се събраха десетки ученици от 11 и 12 клас и граждани. Техни специални гости бяха заместник областният управител на Бургаска област  проф. Севдалина Турманова и Алберта Алкалай, председател на Център „Алеф” и автор на филма. 

„България е страна на кръстопът и винаги е била дом на различни етноси, които са живеели в хармония. През цялата си история нашият народ е останал верен на чувствата, които носи –   любов към хората и желание да им помогне, ако изпаднат в беда. Така се е случило и преди 75 години, когато народът ни е извършил едно изключително дело – спасил е своите събратя- евреи от сигурна смърт. Посланието от постъпката на нашите смели предци е да бъдем непримирими към агресията и насилието, защото човеколюбието е заложено у нас – хората”, обърна се към учениците проф. Турманова.

30-минутната документална лента върна присъстващите в мрачните години на Втората световна война, разказа за унижението, страховете и отчаянието на бургаските евреи и за радостта от спасението, извоювано от техните жертвоготовни съграждани. 

Как и защо е създаден този документален филм, на какви автентични факти почива, разказа авторът на филма Алберта Алкалай.

„Създадохме този филм, за да покажем кои са конкретните личности, които стоят зад понятието „български народ”, да покажем лицата на спасителите.  Най-голямото зло е изтреблението на хора само, защото са различни, но още по-голямо зло забравата. Да не се забравя е нашата кауза, защото паметта е гаранция да не се повтори злото”, каза Алберта Алкалай.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930