Център за еврейско-българско сътрудничество

Филм за зондеркомандосите с номинация за Златна палма

„Синът на Саул” е дебютния филм на унгарския режисьор Ласло Немеш. Премиерата му на Фестивала в Кан силно развълнува публиката. Той ще се бори за най-престижното отличие – Златната палма с още 18 филма.

Лентата разказва историята на Саул Ауслендер – евреин, депортиран в Аушвиц през 1944 година. Той попада сред зондеркомандосите – еврейски затворници, принудени да подготвят събратята си за газовите камери и да събират телата им след това. Един ден Саул открива тялото на момче, приличащо на сина му, след което се впуска в невъзможни изпитания, за да осигури на момчето погребение от равин.

Филмът е създаден с подкрепата на Конференцията по еврейските материални претенции срещу Германия. Лентата е избрана заради реалистичното обрисуване на жестоката съдба на зондеркомандостите – осъдени да избиват другарите си.

В уебсайта на Яд Вашем зондеркомандосите са описани като групи еврейски затворници в лагерите на смъртта, принуждавани да работят в газовите камери и крематориумите. Те са помагали за подготовката на евреите, преди да бъдат обгазени. Някои от тях са отрязвали косите на жените, понякога дори и след смъртта им. Други пък са премествали телата от газовите камери, прибирали са златните зъби и пломбите и са прехвърляли телата в ями или крематориуми. Някои зондеркомандоси са чистили газовите камери, а други са се грижили за личните вещи на жертвите – разпределянето и натоварването им за изпращане в Германия. След няколко месеца на тази ужасяваща длъжност те самите са били убивани и след това заменяни от други затворници.

Независимо, че филмът не е базиран на реална история, той изключително точно обрисува агонията на евреите, които, за да спасят собствения си живот, са изпълнявали нацистките заповеди.

Откъс от филма можете да видите тук.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031