Център за еврейско-българско сътрудничество

Флашмоб за толерантността се проведе в Бургас

Граждани и младежи в Бургас направиха флашмоб в центъра на града, в чест на Световния ден на Толерантността. Събитието бе организирано от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и се състоя в специално именуваната Зона „Толерантност” пред Община Бургас. Името „Толерантност” бе дадено преди 2 години след решение на Общинския съвет в града, по инициатива на „Алеф”.

Ученици от бургаски училища отправиха своите призиви за хуманизъм, разбирателство, уважение, хармония и мир. На разноцветни балони младите хора изписаха съкровените си послания за един по-добър и по-човечен свят. След като балоните бяха пуснати в небето, всеки участник закачи своето послание на малко бяло листче в клонките на вечнозелената ела, зад Паметника на благодарността. Той бе издигнат от център „Алеф”  в чест на бургаски граждани, спасили сънародниците си от еврейски произход от ужаса на Холокоста.

Пред събраното множество председателят на ЦЕБС „Алеф” Алберта Алкалай сподели истинската история на германеца Томас Еделман от Бад Мергентхаим, чийто дядо отнема еврейски магазин, по силата на нацистките закони през 1933 година. След години издирване Еделман открива наследниците на собственика на магазина в Израел и днес им поднася своите извинения. Толерантността е във фундамента на човешката цивилизация и българския народ я има закодирана в своята хилядолетна история и народопсихология.

„Обичайте и се обичайте”, „Да бъде мир и любов”, „Да бъдем равни в различието си”, „Не бъдете безразлични”, „Да бъдем добри”, „Да има добронамереност”, „Подайте си ръка”, „Открийте човешкото в другия” са само част от посланията, изписани върху балоните, които ги отнесоха над Бургас.

Световният ден на толерантността се отбелязва всяка година на 16 ноември. През 1996 г. Общото събрание на ООН призовава страните – членки на тази дата да почитат толерантността и да лансират по целия свят идеята за разбирателство между народите. Със свои разнообразни инициативи всяка година Център „Алеф” приобщава Бургас и най-вече младите хора към толерантността като извор на живот.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30