Център за еврейско-българско сътрудничество

Фотоизложба в Одрин показва легендарни места в Странджа

Център „Алеф” участва в експозицията като водещ партньор  по трансграничен проект „Път на легенди –   създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”

Фотоизложба, показваща легендарни места в Странджа планина от българска и турска страна бе открита на 12 септември в Търговско-промишлената палата на гр. Одрин. Експозицията съдържа 14 пана с фотоси и текст, които запознават жителите и гостите на турския град с мистични и културно-исторически забележителности от двете страни на границата.

Център „Алеф” представя в изложбата легендите за възникването на Странджа планина, светилището Индипасха, пещерата Махарата, гробницата на Бастет, долмените – змейови къщи, Синеморския сфинкс, нестинарите.

Турските пана представят манастира Свети Никола в Къйъкьой,  Къркпинар, Еленов рог, река Кайнаджа, основаването на Одрин и историите на баба Болджа и Гьол Баба.

Изложбата е част от инициативите, имащи за цел предизвикване на интерес към нови туристически дестинации в Странджа, свързани с предания и легенди. Този вид туризъм е нова алтернативна форма с голям потенциал за развитие. Началото поставя трансграничния проект „Път на легенди –   създаване на нови партньорства за устойчиво развитие на културно-историческия туризъм”, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020.

Експозицията бе открита от Ерсин Демир, председател на Асоциацията за изследване на граничните култури в Одрин, турският партньор на Център „Алеф” по проекта. Лентата прерязаха ръководителя на проекта Евгения Джорджева и представител на домакините.

Жителите и гостите на Одрин ще могат да разгледат паната, проследяващи пътя на легендите в Странджа до 16 септември.

 

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930