Център за еврейско-българско сътрудничество

Хава Алберщайн – пазителката на еврейската песен

Един от ярките представители на израелското музикално изкуство е Хава Алберщайн. Тя създава великолепни песни в продължение на  близо 50 години, като до края на 2004 година има записани над 50 албума, без да се броят сингълите.

Хава Алберщайн е родена през 1947 г. в Полша. Когато семейството й имигрира в Израел, тя е на 4 години.  Влюбва се в музиката още от малка и се научава да свири на китара сама. Този инструмент става неразделна част от нея през целия й живот. Първите й музикални изяви са като ученичка.

През 1964 г., когато е на 17, тя е поканена да участва в програма на музикален клуб в в Яфа, където изпява четири песни. Към китарата й се присъединява брат й Алекс с кларинет. Изпълненията се излъчват на живо по радиото.

Следва участие в  Moadon Hazemer и първия й подписан договор – със CBS.

Музикалната кариера върви паралелно с артистичната. През 1964 г. започва да играе в театър Хамам (Яфа). През 1965-1966 г. става солистка в армейския ансамбъл „Laakat ha-nahal“. Представянето й е като съвременните бардове – с китарата си. Същевременно започва да изпълнява и записва песни, включително на идиш.

Първият й албум „Perah Halilah“ („Люляково цвете“) е издаден през 1967г. В него тя представя еврейската песен в цялото й многообразие.

До средата на 80-те години, освен авторски песни, тя изпълнява и записва творби на композиторите Моше Виленски, Мати Каспи, Наум Хейман, Нурит Хирш, Наоми Шемер, Шолом Секунда и много други. Успехът на първите й три албума – всички песни са хитове – предопределя бъдещия музикален път на Хава Алберщайн.

С втория си албум  „Tsa’atsu’eha shel Osnat”  певицата навлиза в детското пространство, докато третият „Hobn mir a nigundl” е с подчертано идиш репертоар.

В течение на времето може да се види развитието на Алберщайн в областта на еврейската песен като цяло, а нейните изпълнения и записи на идиш я поставят на върха на идишските певци на световната сцена.

След четири години самостоятелни изпълнения, придружени единствено от нейната китара, Хава Алберщайн тръгва на турне през 1971 г. заедно с малка група (флейта, китара, бас, орган и барабани). За първи път  тя се появява без китара в ръка, което й позволява да покаже и драматичния си талант.

Издава  над 60 албума. Записва на иврит, английски и идиш. Започва да пише и текстовете за своите изпълнения и записи на живо.

Повечето от песните в албума Mehagrim (Immigrants) /1986/, нейният 28 албум,  са авторски. Отчасти автобиографични, текстовете са критични към израелското общество. В по-късни години Алберщайн продължава в тази насока с песни, които изразяват неодобрение за социалното и политическо положение на Израел.

През 1992 г. Алберщайн записва първия си албум на английски, озаглавен The Man I Love. Оттогава тя записва редица албуми на чужди езици, включително The Well през 1998 г. с нюйоркската група Klezmatics.

Много от песните, които Хава Алберщайн изпълнява, са на водещи имена в еврейската музика: Наоми Шемер, Моше Виленски, Саша Аргов, Нурит Хирш, Начум Хейман, Мати Каспи и др. Но тя записва и творби на млади и неизвестни композитори, като им дава тласък да се развиват.

В стила на Алберщайн се улавят влиянията на песните на Израелската земя и народни песни от други страни, поп и рок музика. Гласът й е кристално чист, прозрачен, с мощно емоционално съдържание. Тя е първата израелска еврейска певица, която открито пее и промотира песни на идиш. Много от песните й са протест срещу война, социално неравенство, несправедливост. Наричат я „най-забележителната израелска певица“ и „символът и съвършенството на еврейската песен“.

Хава Алберщайн е носител на няколко награди „Кинор Дейвид“ („Грами“ на Израел), както и на наградата „Мангер“ и награда за постижения за еврейска изследователска дейност от YIVO за приноса й в запазването на идишската песен. През май 2005 г. тя получава титлата почетен доктор от университета в Тел Авив. През февруари 2011 г. е отличена с наградата AKUM (на иврит) на Съюза на композиторите, писателите и издателите.

Източник и снимки: https://ru.qwe.wiki/, https://jwa.org/, https://www.aviv2.com/, https://www.peoples.ru/, https://kaspit-art.co.il/

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

август 2020
П В С Ч П С Н
« юли    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31