Център за еврейско-българско сътрудничество

Как испанският „Ангел на Будапеща” Санц Бриз спасява евреи

Хиляди оцелели от Холокоста и техните потомци са избягали от нацистите благодарение на испанския дипломат с прякор „Ангелът на Будапеща“ – но покойният Ангел Санц Бриз не е толкова известен днес в Испания  

Неговата импровизирана героичност през 1944 г. спасява  над 5 000 унгарски евреи от депортирането им в Аушвиц.

„Той е герой с по-голяма морална извисеност от Шиндлер“, казва Ева Бенатар. Нейната майка я приютява като бебе на няколко седмици, както и брат й, в една от безопасните къщи, построени от Санц Бриз в окупираната от нацистите Будапеща.

Ева Бенатар с един от внуците си

Оскар Шиндлер е германски индустриалец, който успява да спасява повече от 1000 евреи от Холокоста. Неговата история е разказана в Холивудския филм „Списъкът на Шиндлер”.

След нацистката инвазия на 19 март 1944 г., под кодовото название „Операция Маргарет“, главният СС организатор на Холокоста Адолф Айхман се премества в Будапеща с намерение да премахне приблизително един милион евреи от Унгария за рекордно кратко време.

Санц Бриз е служил в испанското посолство като търговски аташе, преди да застане начело на мисията в средата на 1944 г. на 33-годишна възраст. Той е бил от група дипломати, които решили да спасят унгарски евреи.

За няколко седмици Шуцщафел депортира повече от 400 000 евреи в Аушвиц.

Един от хуманитарните конспиратори на испанците става – Раул Валенберг, шведският дипломат, който издава „защитни паспорти“ и спасява десетки хиляди евреи.

Валенберг по-късно изчезва, той е хванат от окупационните съветски войски и се смята, че е починал в съветски затвор.

Защо Санц Бриз взима закона в свои ръце?

С нарастването на докладите за ескалиращия Холокост в Аушвиц и други нацистки места за убийства, Санц Бриз започва да информира фашисткото правителство на Франко в Испания за ужасяващата истина.

Той изпраща един ключов документ, това е докладът на Върба-Вецлер от двама еврейски бежанци от Аушвиц.

В продължение на няколко месеца обаче той не получава инструкции от режима, който първоначално е подкрепял Хитлер във войната.

Забележително е, че той е започнал да взима закона в свои ръце, фалшифицирайки консулските документи, за да предостави на бежанците гражданство въз основа на отдавна изтеклия през 1924 г. испански закон, насочен към сефарадските евреи, въпреки че еврейската общност в Унгария е била от ашкенази.

Евреите са били скрити в испанското посолство в Буда, подкупи са били изплатени на местните власти. Санц Бриз се изправил срещу опасността от нацистките и унгарските фашистки патрули на Ароу Крос, както и срещу бомбардировките на съюзниците, за да подслонят евреите в риск.

„Успях да накарам унгарското правителство да разреши защитата на 200 сефарадски евреи от Испания. Тогава превърнах тези 200 единици в 200 семейства, а тези 200 семейства бяха умножени за неопределено време“, пише Санц Бриз в доклада си за испанското правителство от Берн през декември 1944 година.

„Той добавя писма към всеки номер, използвайки цялата азбука“, обяснява Хуан Карлос Санц Бриз, синът на дипломата.

„Той беше виртуоз в дипломацията; той постави човешките права пред закона на земята и беше един от първите дипломати, които използваха дипломатическия имунитет за защита на бежанците. “ – Хуан Карлос Санц Бриз

„Това беше съвсем нетипично за него, всъщност той беше привърженик на законността. За дипломатите не е типично да издават фалшиви документи или да поставят националното знаме на сгради, които не са част от дипломатическата мисия.“

Безопасни къщи

Щателният финален списък на Санц Бриз достига 232 временни паспорта, издадени на 352 души, както и 1898 защитни писма и 15 обикновени паспорта за 45 сефарадски евреи.

Докато нацистите и унгарските фашисти затварят евреите в града, преместват ги в затворени помещения и убиват хора по улиците, Санц Бриз наема 11 жилищни сгради, за да приюти около 5000 души, които е поставил под закрилата на Испания.

В интервю за испанското обществено радио RNE през 2013 г. Хайме Вандор (наскоро починал), който се мести в Барселона със семейството си след войната, припомня мизерията в тези испански убежища.

„Ние живеехме 51 човека в един апартамент с две стаи и половина. Бяхме претъпкани, гладни и измръзнали, нападнати от бълхи. Хигиената очевидно беше ужасяваща, тъй като много хора използваха една тоалетна. Но най-лошото нещо беше страхът. Страхът от депортиране.

Майката на г-жа Бенатаре била една от онези, които получават документи от испанското посолство, след като размахва пощенска марка от Мадрид, където баба на Ева е избягала преди нацистката инвазия.

Родена в претъпкана изба, тя никога не се срещала с баща си, който умира в така наречените маршове на смъртта в началото на 1945 година.

Но бебето Ева, майка й и брат й, успяват да избягат от Унгария, стигайки до Танжер, тогава международен град, въпреки че семейството накрая се установява в Испания.

Испания и Холокоста

Преди Испания да се върне към демокрацията в средата на 70-те години, режимът на Франко има двусмислено отношение към ролята си в Холокоста, понякога се твърди, че генерал Франко всъщност е спасител на евреите.

„Франко се нуждаеше от аргументи, за да подобри отношенията си с Израел и помоли баща ми да каже, че е действал в името на държавния глава. Той се съгласи, но това беше напълно невярно “ – Хуан Карлос Санц Бриз

Когато нацистите започват да депортират евреи от Франция, режимът на Франко отначало позволил на хиляди да избягат през испанската територия, преди да затегне политиката през 1940 година.

На евреите са били отказани транзитни документи, а тези, които са били заловени в страната незаконно, са били прибрани и изпращани в концентрационен лагер в Миранда де Ебро.

Никога не е имало значителен брой евреи, на които е била дадена възможност да получат убежище в Испания, дори испаноезични сефарадски евреи от окупирания от нацистите гръцки град Солун.

Но има доказателства, че Франко започва да усеща необходимостта от подобряване на международния имидж на режима си, тъй като става все по-ясно, че Хитлер губи войната.

На 24 октомври 1944 г. тогавашният външен министър Хосе Феликс де Лекерика изпраща телеграма на Санц Бриз в Будапеща. „По искане на Световния еврейски конгрес моля да разширите защитата на най-големия брой преследвани евреи“, се казва в нея.

Източник: https://www.bbc.com/news

 

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

юли 2020
П В С Ч П С Н
« юни    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031