Център за еврейско-българско сътрудничество

Християнската и еврейската общности в България събират средства за Хитрино

Религиозните общности у нас също се включиха в набирането на средства за хората, които останаха без домове след аварията в Хитрино.

На живо в „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR се включиха Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, както и д-р Александър Оскар – лидер на Организацията на евреите в България „Шалом“.

„Българската православна църква изпрати своето становище и позиция относно този наистина неприятен инцидент – всички ние да се обединим независимо от религиозните си убеждения, защото трагедията има общочовешки характер“, призова Митрополит Антоний.

Варненската и Великопреславска епархия е събрала близо 20 хил. лева, които ще бъдат преведени по сметката на община Хитрино.

„Отделно се призовава в храмовете на Варненската великопреславска епархия в Шуменска духовна околия, където се намира и Хитрино, да се съберат провизии и продукти, дрехи, всичко това, което е необходимо, за да окажем необходимата помощ на нашите сънародници, защото това наистина е една голяма трагедия, към която човешкото сърце не може да остане безучастно и Българската православна църква призовава всички институции, които са отговорни да приемат присърце всичко това и да можем да окажем необходимата реална подкрепа на страдащите и бедстващите в Хитрино“, коментира още Митрополит Антоний.

Междувременно еврейската общност в България също събира средства за пострадалите, обясни д-р Александър Оскар:
„Българската еврейска общност винаги е била неделима част от българското общество и ние като български граждани няма как да останем безучастни към трагедията на нашите сънародници в Хитрино. Съвсем спонтанно се породи желанието членовете на нашата организация в цялата страна – ние имаме 15 организации в цялата страна – за събиране на средства, като стартирахме кампания в понеделник, която ще продължи до 22 декември, когато средствата ще бъдат изпратени по банков път на сметката на общината“.

Той също призова за единност на българските граждани в тези трудни за Хитрино времена.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-12-15/hristiyanskata-i-evreyskata-obshtnosti-v-balgariya-sabirat-sredstva-za-hitrino

 

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

ноември 2020
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30