Център за еврейско-българско сътрудничество

Център „Алеф” и младежи от Бургас почитат жертвите от Холокоста

Учейки се от миналото, действаме за бъдещето, заявяват учениците от математическата гимназия

Отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари традиционно присъства в календара на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Тази година то е под знака на 75-години от спасението на българските евреи и депортирането на 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот в нацистките концлагери.

Възпоменателното събитие е насочено към младите хора в стремеж те да бъдат съпричастни към интерпретирането на историческите факти с препратка към съвремието и бъдещето.  То ще се осъществи на 25 януари съвместно с Профилирана природоматематическа гимназия „Акад.  Никола Обрешков” под мотото„Учейки се от миналото, действаме за бъдещето“. Пред сто и петдесет  ученици от 9 и 10 клас в актовата зала на училището ще бъде представен документалният филм на Алберта  Алкалай  „Да помним”, пресъздаващ събитията в Бургас, довели до спасяването на бургаските евреи през 1943 година.

Филмът съживява част от историята на Бургас като град на толерантността и солидарността. На лентата са запечатани автентични разкази на хора, които споделят своите истории и спомени, факсимилета на архивни документи и фотоси. Филмът изважда от забрава множество достойни личности, които с действията си са облекчили съдбата на еврейското население в Бургас и са се противопоставили на депортацията му към нацистките лагери на смъртта.

След прожекцията учениците ще се включат и в дискусия със създателите на филма.

Всяка година  Център „Алеф” посвещава на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста различни инициативи. В знак на  почит към жертвите на Холокоста 12 бургаски поети отправиха своите послания за общочовешките ценности в поетичната вечер „Паметта като спасение”. С възпоменателна вечер „Езикът на историята” заедно с „Алеф” своята почит към погубените от хитлерофашизма поднесоха учениците от ГПЧЕ „Васил Левски” и Сдружение Бургаска писателска общност. Думите на оцелелият от концлагерите писател Ели Визел „Ако забравим, значи сме съучастници” обединиха млади и възрастни, които категорично заявиха „Ние помним”!

В навечерието на паметния ден тази година и учениците от природоматематическата гимназия в Бургас, заедно с център „Алеф” ще получат  своя урок по толерантност и хуманизъм и ще изрекат своето „Никога повече”.  Те ще се присъединят и към световната инициатива на Световния еврейски конгрес  НИЕ ПОМНИМ.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930