Център за еврейско-българско сътрудничество

Център „Алеф” отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста под мотото „Ако забравим, значи сме съучастници”

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” ще отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари, под мотото „Ако забравим, значи сме съучастници”. Този цитат на писателя, драматург, журналист и нобелов лауреат за мир Ели Визел е избран не случайно.  Център „Алеф” остава верен на идеята си да приобщава младите хора към принципите на хуманизма и да превръща паметни дати от световната история в своеобразен урок по човеколюбие и толерантност. Тази година заедно с „Алеф” своята почит към погубените от хитлеро-фашизма ще поднесат учениците от ГПЧЕ „Васил Левски” и Сдружение Бургаска писателска общност .

На 25 януари в Дома на писателите в Бургас ще се проведе възпоменателна вечер „Езикът на историята”, подготвена от учениците от Х клас на ГПЧЕ „Васил Левски” с помощта на Любов Джунгурова – учител по български  език и литература в гимназията и с методическото съдействие на Център „Алеф”. Младежите не са се поколебали да се върнат назад в историята и заедно с Ели Визел и мемоарната му книга „Нощта” да съпреживеят ужаса на Втората световна война.

tragedy-believer_lead01_k0nslЕли Визел е сред малкото оцелели от Аушвиц и Бухенвалд. Автор е на над 40 книги, повечето от които са удостоени с престижни литературни награди, носител на Нобелова награда за мир и посланик на мира в ООН. Преживяното в лагерите на смъртта описва в книгата си „Нощта”, преведена на 30 езика, и в пиесата си „Процесът срещу Бог”.  Именно на тях се основават учениците от руската гимназия, които подготвят мултимедийна презентация и дискусия за живота на Визел и неговите съвременници, за чудовищните последствия от Холокоста и за уроците на миналото, от усвояването на които зависи бъдещето.

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста се отбелязва всяка година в Бургас с различни инициативи – нетрадиционно и емоционално, насочени  основно към най-младите поколения, каквато е и основната цел на „Алеф” – да ги накара да съпреживеят изстраданото, да преосмислят историята и да направят своите изводи за бъдещето.

През миналата година в почит към жертвите на Холокоста 12 бургаски поети отправиха своите послания за общочовешките ценности в поетичната вечер „Паметта като спасение”. Сега щафетата поемат младежите, за да кажат „не” на насилието и да изведат на повърхността най-доблестните човешки качества – човеколюбие и нетърпимост към жестокостта.

Свързани публикации

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Ad

Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930