Център за еврейско-българско сътрудничество

Център „Алеф” отбелязва Международния ден в памет на жертвите на Холокоста под мотото „Ако забравим, значи сме съучастници”

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” ще отбележи Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари, под мотото „Ако забравим, значи сме съучастници”. Този цитат на писателя, драматург, журналист и нобелов лауреат за мир Ели Визел е избран не случайно.  Център „Алеф” остава верен на идеята си да приобщава младите хора към принципите на хуманизма и да превръща паметни дати от световната история в своеобразен урок по човеколюбие и толерантност. Тази година заедно с „Алеф” своята почит към погубените от хитлеро-фашизма ще поднесат учениците от ГПЧЕ „Васил Левски” и Сдружение Бургаска писателска общност .

На 25 януари в Дома на писателите в Бургас ще се проведе възпоменателна вечер „Езикът на историята”, подготвена от учениците от Х клас на ГПЧЕ „Васил Левски” с помощта на Любов Джунгурова – учител по български  език и литература в гимназията и с методическото съдействие на Център „Алеф”. Младежите не са се поколебали да се върнат назад в историята и заедно с Ели Визел и мемоарната му книга „Нощта” да съпреживеят ужаса на Втората световна война.

tragedy-believer_lead01_k0nslЕли Визел е сред малкото оцелели от Аушвиц и Бухенвалд. Автор е на над 40 книги, повечето от които са удостоени с престижни литературни награди, носител на Нобелова награда за мир и посланик на мира в ООН. Преживяното в лагерите на смъртта описва в книгата си „Нощта”, преведена на 30 езика, и в пиесата си „Процесът срещу Бог”.  Именно на тях се основават учениците от руската гимназия, които подготвят мултимедийна презентация и дискусия за живота на Визел и неговите съвременници, за чудовищните последствия от Холокоста и за уроците на миналото, от усвояването на които зависи бъдещето.

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста се отбелязва всяка година в Бургас с различни инициативи – нетрадиционно и емоционално, насочени  основно към най-младите поколения, каквато е и основната цел на „Алеф” – да ги накара да съпреживеят изстраданото, да преосмислят историята и да направят своите изводи за бъдещето.

През миналата година в почит към жертвите на Холокоста 12 бургаски поети отправиха своите послания за общочовешките ценности в поетичната вечер „Паметта като спасение”. Сега щафетата поемат младежите, за да кажат „не” на насилието и да изведат на повърхността най-доблестните човешки качества – човеколюбие и нетърпимост към жестокостта.

Свързани публикации

Дигитална книга

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031