Център за еврейско-българско сътрудничество

Център Алеф представи в ПМГ еврейските традиции и празници

Център «Алеф» представи пред учениците от VII клас на Профилирана природоматематическа гимназия «Акад. Никола Обрешков» особеностите на еврейския бит, култура и религия.

Увлекателният разказ на председателя на Центъра Алберта Алкалай бе възприет от учениците с изключително внимание. Тя проследи историята на еврейския народ от възникването му през хилядолетията до днес, като обясни подробно ролята на традициите и значението на специфичната символика, характерна за този етнос.  В хода на беседата бе вплетен и разказ за древните корени на еврейско-българските взаимоотношения, образуването на еврейските общини в България и как те са съжителствали с други етноси в разбирателство и мир. Учениците получиха отговори и на зададени от тях конкретни въпроси. Те изявиха желанието си образователните беседи да продължат.

От името на Център «Алеф» Алберта Алкалай дари за библиотеката на гимназията литература от еврейски автори, сред които ценното издание  на монографията „Евреите в България 1878-1949”. Книгите ще намерят място в специално уреденият кът за четене, съдържащ книги за Холокоста като част от програмата на провеждащите се в ПМГ Дни в памет на жертвите от Холокоста.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930