Център за еврейско-българско сътрудничество

Център „Алеф” стартира образователни срещи с ученици в Бургас

Темите за различните религиозни общности и формирането на единно  общество са застъпени в учебните програми

Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф стартира поредица от  образователни срещи с ученици от различни класове в бургаски училища. Целта на срещите е децата и младежите да бъдат запознати по интересен интерактивен начин с историята, културата и религията на евреите, как са се появили те по нашите земи, с общите корени и връзката между българи и евреи през вековете.  Темите са застъпени в учебната програма за 5 и 7 клас. В извънучилищна среда по неформален, интересен и лесно достъпен начин, децата ще разширят знанията си по история, краезнание, ще научат повече за моралните принципи, толерантността  и за достойните прояви на гражданското общество в България.

В средата на декември в бившата бургаска синагога, днес художествена галерия, ще бъдат проведени няколко от планираните образователни срещи, в които ще се включат близо 100 деца. Учениците от 5 клас на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията”  ще научат повече за религията, обредите и културата на древните евреи,  как и защо те са населили нашите земи, кога и как хората, изповядащи различна вяра, се превръщат в общност.  Децата ще разберат, че българи и евреи всъщност отдавна са една общност, обвързани чрез приятелство и съседство.

През декември ще бъде и срещата със седмокласници от СУ „Св.Св.Кирил и Методий”, участници в исторически клуб в училището. Съобразено с учебната им програма, те ще бъдат запознати с интересни и малко популярни факти от новата история на България, ще станат съпричастни към  уроците, които тя ни дава. Темата за спасението на българските евреи от Холокоста ще бъде разгледана и чрез летописа на родното място. Учениците ще научат и за трагичната съдба и унищожение на близо 12 хиляди евреи от Вардарска Македония и Беломорието.

Център Алеф си е поставил за цел да проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между двата народа през хилядолетията, да показва, че космополитната и толерантна атмосфера в българското общество е жива и превръща България в  модерен и отворен свят. Организацията ни ще продължи образователните срещи с ученици в Бургас, защото това е един от начините да  отговорим на надигащите се в последно време ксенофобски и антисемитски настроения в страната, сподели Алберта Алкалай, председател на Център Алеф.

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« ян.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728