Център за еврейско-българско сътрудничество

Честит Пурим – празник на радостта

Днес, 10 март, е един от най-атрактивните и весели еврейски празници – Пурим. Евреите празнуват неуспеха на заговора на злия Аман, целящ тяхното избиване в халдейски Вавилон.

Историята на Пурим се разиграва в Персийската империя, управлявана от цар Ахашверош (Ксеркс Велики, средата на 5в. п.н.е.).  Главната героиня Естер, чието еврейско име е Хадаса бат Абихайл, става Царица на Персия с помощта на своя братовчед и настойник Мордехай.

Появява се обаче проблем: един от най-високопоставените царедворци, Аман, планира заговор за избиването на евреите в Персия. Макар и Естер първоначално да крие от неевреите еврейския си произход, в крайна сметка тя се разкрива пред цар Ахашверош и го моли за спасението на евреите. Накрая царят решава да помогне, заговорът срещу евреите пропада, а Аман и останалите антисемити в Персия са наказани.

Пурим е изключително весел празник, който се празнува заедно от всички в една общност. Традиционно на този ден евреите правят карнавал, пият вино и вдигат шум, разменят си подаръци, правят дарове на бедните.  Яде се специална храна – триъгълни сладки с пълнеж. Във всяка синагога се чете историята на празника, описана в пергаментов списък. При всяко споменаване на злодея Аман, който искал да погуби еврейския народ, всички тропат с крака и вдигат шум. Пурим се нарича още и Еврейският карнавал. Хората се маскират и ходят на партита, на които всеки е свободен да прави неща, които през останалото време на годината са до някъде неприемливи,  като например да се напие.

Пурим не е религиозен празник. Пур – означава жребии,  затова е наричан и празник на жребия.

Свързани публикации

VI Национален литературен конкурс

Ad

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

декември 2018
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31