Център за еврейско-българско сътрудничество

Четат Еми Барух на фестивал в Бургас

Популярната журналистка е сред авторите на „Разкази от 90-те“, които ще бъдат представени тази вечер в Експозиционен център „Флора“

Еми Барух е сред авторите, включени в сборника „Разкази от 90-те“, който ще бъде представен в Бургас предпремиерно като част от фестивала „Книга на плажа“. Текстовете на популярната журналистка съжителстват на страниците на книгата с тези на Веселина Седларска, Георги Господинов,  Евгени Димитров,  Капка Тодорова,  Мирослава Кацарова и др. съвременни български творци.

По думите на Невена Дишлиева-Кръстева, съставител и редактор на сборника, поводът за предпремиерно представяне на сборника, който ще е по книжарниците на 10 ноември т.г.  е, че книгите предшественици – „Куфарът на брат ми“ и „Бащите не си отиват“ – са се оказали много повече от книги в хартиено тяло.

„Това са текстове извън литературата. От една страна те са много добре разказани художествени текстове, от друга – по много фин и деликатен начин ни приканват към повече споделяне. „Истории от 90-те“ е логичният завършек на трилогията, защото това е десетилетието, събиращо повечето истории от предишните две книги”, споделя тя.

Предпремиерното представяне на „Истории от 90-те“ е днес, 13 август, от 19.30 часа в Експозиционен център „Флора“- Бургас.

Сборникът излиза 30 години след датата, която направи 90-те възможни в цялото им еуфорично разнообразие и крайности. Включването на Еми Барух в него е повече от логично, тъй като под нейното перо излязоха много творби, илюстриращи прецизно този уникален за България времеви континиум. В биографията на журналистката намираме ключови събития в българската история, които са предизвикали ответна смела и безкомпромисна реакция от нейна страна. Още като ученичка тя се осмелява да напише, че това, което се случва в Прага през 1968 г., е безобразие. През 2013 година е номинирана за званието „Човек на годината”.  „Дали става въпрос за свободата на словото или пък за независимостта на съдебната система, за медийната свобода в страната или за протестите срещу загубилото всякаква легитимност правителство, Еми Барух е там и се бори. Нейното оръжие е словото – словото като противовес на цензурата и задкулисието, на безочието и наглостта на властимащите и опитите им да ограничат правата на и свободите на гражданите”, се казва в мотивите за номинацията.

 

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031