Център за еврейско-българско сътрудничество

Човек на „Алеф“ представя нова поетична книга

„В сандалите на лятото” на поетесата Елка Василева тръгва към читателите си на 8 август

Секретарят на Център „Алеф“  Елка Василева ще изненада своите почитатели с нова, седма по ред книга. Тя е озаглавена „В сандалите на лятото” и представя поетичен прочит на човешките житейски сезони. Стихотворенията са групирани в два цикъла – „Междусезония” и „Блус за оптимисти”. Заглавните страници на циклите са илюстрирани от внучката на поетесата – 11-годишната Лора Николова.

„В междусезонията на един живот се е стаил пети сезон, в който залезът е застинал и се очаква да е толкова голям, колкото е необходимо да стигне времето му, за да бъдат изговорени пропуснатите думи. Докато останалите сезони все още се изпълват с бъдеще, в сезона на поезията лирическата героиня, обута със сандалите на късното си лято, се разхожда едновременно в миналото и в бъдещето и ги преживява миг по миг, без значение на кое от двете времена принадлежат тези мигове”, споделя редакторът на стихосбирката Керана Ангелова.

Авторката ще почерпи със стихове и вино своите гости, с които заедно ще кажат „На добър час” на новата книга по пътя към читателите. Това ще се случи в Дома на писателя на 8 август, четвъртък, от 19 часа.

Самата стихосбирка е едно малко полиграфическо бижу, което се вмества добре на рафта на библиотеката, но и се чувства удобно в чанта или дори джоб, за да бъде „под ръка”.  За своите творби Елка Василева казва: „Това е изстрадана поезия, може би прекалено лична. Но нима моето днес не може да бъде вчера, или утре на някой? Ние всички си приличаме в чувствата, които изпитваме, просто ги описваме различно. Надявам се всички да намерят поне едно свое стихотворение.”

„В сандалите на лятото”  е дело на издателство „Либра скорп”, с финансовата помощ на Община Бургас. Преди нея Елка Василева е споделила поетичните си откровения в още 6 стихосбирки –  „И желание вместо забрава“, „Може би за хубаво“, „Кръстопът на желания“, „В скута на сянката“, „Анатомия на спомена“ – електронна,“Неща за обичане“. Носител е на годишната награда за поезия на Община Бургас през 2005 година, както и на няколко национални приза от литературни конкурси.

 

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031