Център за еврейско-българско сътрудничество

Шимон Перес: Няма място за малки мечти

Биографичната книга на големия израелски и световен политик излезе на български език

Само преди две години над 160 ученици от цяла България разсъждаваха по темата „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм” в творбите си, които представиха в ІV литературен конкурс на „Алеф”. Младите хора бяха вдъхновени от мъдрите прозрения и завети на големия израелски държавник и човеколюбец. Те предизвикаха и тяхното възхищение от личността на Шимон Перес и събудиха желание да научат повече за неговия живот. Сякаш в отговор на това на книжния пазар у нас се появи книга, озаглавена с категоричното твърдение на Перес: Няма място за малки мечти. В нея той разкрива подробности от живота си като баща, президент и премиер.

Рядко се появяват книги, които след прочита им да оставят читателя без дъх. Такава книга е автобиографията на една от най-влиятелните фигури на съвремието, на носителя на Нобелова награда за мир – Шимон Перес.

 „Няма място за малки мечти” вече е световен бестселър, а от поведението, логиката и политиката на Шимон Перес би трябвало поука да вземе всеки съвременен политик. В тази дългоочаквана последна своя книга, завършена седмици преди да почине, Шимон Перес предлага личната си гледна точка към най-значимите събития за Израел, през призмата на „вземащия” решения. „Той написа тази книга като дар за следващите поколения, за тези млади по възраст и млади в сърцата си. Искаше да предаде очуканата си и вярна кутия инструменти, така че ние всички да може да се поучим от неговото минало и да продължим да работим за изграждането на едно по-добро утре“, споделят неговите наследници.

„Няма място за малки мечти” проследява събитията, протекли няколко десетилетия, но основната й роля е да разкаже не как нещата са се случили, а защо?

И животът на Шимон Перес, и човекът Шимон Перес могат да бъдат вдъхновяващи за всеки пишещ човек, защото дават възможност за един мисловен диалог. Със сигурност споделеното в биографичната му книга ще бъде предизвикателство и за участниците в VІ литературен конкурс на „Алеф” с тема „Да обичаш, въпреки…“. Защото и в нея се говори за любов и мечти…

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad
Ad
Ad

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

януари 2020
П В С Ч П С Н
« дек.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031