Център за еврейско-българско сътрудничество

Шимон Перес – приятел на Казахстан

Шимон Перес в нашата памет

През последните 25 години Перес се изяви като посредник за укрепване на приятелските отношения между Израел и Казахстан. Преди всичко той много топло, дружески и с искрено уважение се отнасяше към президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

Тези дни целият свят се прощава с патриарха на световната политика, носителят на Нобелова награда за мир, последният представител на поколението -основател на Израел, приятелят на Казахстан  Шимон Перес. В такива моменти се казва „отмина една епоха“, защото целият живот на  Перес е летопис на основаването и създаването на държавата Израел. Той участва в борбата за независимост на еврейската държава и е ценен съратник на първия израелски премиер Бен-Гурион. По време на дългата си политическа кариера той заема почти всички министерски постове, два пъти е министър-председател, а през 1984 година е  избран за президент на страната си.

Богатото политическо наследство Шимон Перес далеч надхърля пределите на Израел. То представлява уникална концепция за мирно съвместно съществуване на народите от Близкия изток и прогресивна тенденция в международните отношения. През последните 25 години Перес стана посредник за укрепване на приятелските отношения между Израел и Казахстан. Преди всичко той с топлота, дружески и с искрено уважение се отнася към президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, оказва лична подкрепа на регионални и глобални инициативи на казахстанския лидер.

Първата му визита в страната ни още през септември 1995 г., в качеството му на министър на външните работи, в действителност, положи основите за дългосрочно Казахстанско-Израелско сътрудничество. Отдавайки дължимата почит  на политическата мъдрост и гъвкавост на Нурсултан Назарбаев, с точно премерено чувство за хумор Перес казал: „Ако бях на ваше място, когато се събудя, първо ще отворя дясното си око и ще видя Китай,  после ще отворя лявото си око и ще видя Русия. Тогава ще възкликна: „Боже, какво си направил с мен!“

Перес тогава произнесе много интересни афоризми, които се явяват илюстрация на неговото обемно и оригинално, самобитно мислене.

„По време на война всичко зависи от победата, в условията на мир са нужни компромиси. Хората обичат мира, но не искат да правят компромиси.“

„Територия – това е предизвикателството на момента.“

 „Идеите и технологиите нямат националност и не принадлежат на каквато и да е държава. Те могат да преминават граници без да плащат такси и мита.

„Между Бога и земята е създадено съвместно предприятие. Оказва се, обаче, че на един от партньорите не може да се разчита. Горе се случва нещо невъобразимо.  Така че ние, евреите, се превърнахме в опора на човешкия потенциал.”

„По-добре е да победиш в мир, отколкото да загубиш  на избори.  Мирът, това е ябълка, не домат. Ябълката е трайна и твърда, доматът – нетраен и мек.”

„Политиците са като часовникарите. Но ако часовникарят спира часовника, за да го поправи, политикът няма право да спира времето.“

„Казахстан ще бъде изненадата на този век.“

„В страните, където има много земетресения, има два начина за изграждане на сграда: да се поставят основите дълбоко в земята или да използват системата на баланса.  За Казахстан е по-добре да се използва балансираща политика“.

„Социализмът е породил изненадващо противоречие. Това е противоречието между системата и хората. Как е могла такава елементарна система да произведе толкова много истински интелектуалци?“

„Босна е разположена в сърцето на Европа Агонията продължава, няма край. Мирът е крехък, ООН проявява слабост. Ние имаме своя Босна. Завоювахме западния бряг на реката Йордан, но след това го отстъпихме. Ние сторихме това не защото сме слаби. Евреите са на 4 хиляди години. Ние никога не сме господствали над други народи, но други народи са господствали над нас.

„Когато ние установихме връзка с Русия, първото нещо бе да купим една крава, която по-късно започна да дава четири пъти повече мляко, отколкото руските крави. Основното е системата. Системата понякога произвежда повече мляко, отколкото кравата. Вашите богатства се намират в земята, но трябва да полагате усилия за развитие на системата.”

„Най-острият проблем в отношенията с палестинците  е водата. Може да се подели земята, но е невъзможно да се раздели вода.”

„Ако ние изпълнявахме всички резолюции на ООН, то държава като Израел просто не би съществувала.“

„В страните от бившия Съветски съюз има 110 реки, а в Израел – една, но тя принадлежи на две държави.  В Израел има две морета, но едното от тях – Мъртво.“

„Трудно е да се каже, как да се води политика в Казахстан. Над вас са господствали  Чингисхан,  Петър Велики, Сталин…  На ваше място щях да изпадна в състояние на депресия. Ето затова ви уважавам.“

През 1994 г. Перес, заедно с тогавашния израелски премиер Ицхак Рабин и лидера на ООП Ясер Арафат получи Нобелова награда за мир за разработката и подписването на мирно споразумение с палестинците. Перес е бил убеден, че концепцията за мир в Близкия изток не трябва да се ограничава само до военно – политически инициативи. Проницателно в това отношение стана речта на Перес по време на конференцията за взаимодействие и изграждане на доверие в Азия в Алма Ата през юни 2006 година. Тогава израелският политики в присъствието на лидери на азиатски страни, включително и арабски държави, формулира уникална визия за постигане на израелско-палестинския мир: „Народът на Палестина има право на своя държава с равни права, уважение, добра икономика. Според мен, колкото по-добра е ситуацията в Палестина, толкова по-добър съсед ще ни бъде. А да имаш добър съсед – това е голямо постижение „.

Перес изважда поуки от болезнения мирния процес в 90-те години: „За съжаление, колкото по-близо сме до постигане на мир, толкова по-ясна става липсата на динамика в този процес. Дистанцията е кратка, но скоростта е бавна и аз мисля, че ние трябва да се опитаме да добавим енергичност за да се установи реален, траен и справедлив мир. „

Като мярка за изграждане на доверие Перес активно допринася за развитието на икономическите измерения в отношенията с палестинците чрез създаването на съвместни проекти с участието на Йордания, други страни и международни институции. На срещата на върха в Азия той акцентира и върху общия проблем за екологията на региона: „Ние, както и Казахстан, имаме проблем с езеро, което пресъхва. Ако не се компенсира загубата на вода, това може да доведе до екологична катастрофа. Ние не можем да спаси езерото, ако не действаме заедно. Ние можем да доставим вода от Червено море към Мъртво море. И бихме могли отлично да развиваме туризъм там”.

По покана на Нурсултан Назарбаев израелския президент Перес взе участие в III конгрес на лидерите на световните и традиционните религии в Астана през юли 2009 г. и отправи нова покана за диалог: „От тук, от тази трибуна, с ваше позволение, г-н председател, аз се обръщам се към краля на Саудитска Арабия, крал Абдула бин Абдул Азиз ал-Сауд, инициатор на арабската мирна програма. Отправям призив за среща в Ерусалим или Рияд, или в Казахстан, и нека заедно с други лидери на арабските страни да осъществим вашата идея, вашата визия и визията на всички вярващи в нашия общ Бог на мира и справедливостта.“

Своята деятелност Перес издига на съвършено ново ниво, придобивайки статус на президент на държавата Израел след скандалната оставка на предшественика му.  През 2008 г. в рамките на 60- годишнината от създаването на държавата Израел, Перес свиква голяма международна конференция на тема „Към утрешния ден“. По искане на президента в конференцията участва казахска парламентарна делегация.  Въпреки натоварения график на двустранните срещи (на конференцията присъстват десетки настоящи и бивши държавни глави, висши политици) и изобилие от други събития, 85-годишният президент Перес проведе  много енергичен разговор с мен като ръководител на делегацията, демонстрирайки невероятна памет и присъщата му мъдрост. Той даде висока оценка на дейността на президента на Казахстан в изграждането на развита държава и в насърчаването на важни международни инициативи, като подчерта, че Израел ще продължи да поддържа СВМДА и Конгреса на лидерите на световни и традиционни религии. До напускането на президентския пост през 2014 г., Перес,продължи активната си политическа и обществена активност, включително и на международно ниво.

За последен път имах възможност да се видя с него и да обменим мнения за ситуацията в Сирия през септември 2015 г. в Астана. Перес оглави начело на „групата на мъдреците“, която пристигна за среща с президента Назарбаев. Както и преди, патриархът на световната политика излъчваше забележителна мъдрост, потвърждаваща охарактеризирането му като „мега мозък”. И въпреки почетната му възраст, 93 години, кончината му се оказа изненадваща за всички.

„В паметта на народа на Казахстан Шимон Перес винаги ще остане като един далновиден лидер, исторически значима личност  и уважаван политик, с  голям принос в подобряването на двустранните ни отношения“, заявява президентът Нурсултан Назарбаев в съболезнователния си адрес.

Шимон Перес влезе световната история като всеотдаен държавник, истински патриот на Държавата Израел, последователен поддръжник на политиката, насочена към постигането на мир.

Автор: Касим-Жомарт Токаев

Превод от руски

kassym-jomart_tokayevКасим-Жомарт Токаев е казахски политик и дипломат, доктор по политически науки, с дипломатически ранг на извънреден и пълномощен посланик. Министър на външните работи (1994-1999), министър-председател на Република Казахстан (1999-2002), държавен секретар, председател на Сената на парламента на Република Казахстан (2013). През 2008 г. е избран за заместник-председател на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Генерален директор на Службата на ООН в Женева и личен представител на генералния секретар на Организацията на обединените нации за Конференцията по разоръжаването.
http://izrus.co.il/dvuhstoronka/article/2016-09-29/32994.html

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts
Ad
Ad

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

декември 2022
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031