Център за еврейско-българско сътрудничество

Янина избра първия кмет-евреин в новата история на Гърция

Гръцкият град Янина си избра евреин за кмет. 64-годишният Моисей Елисаф, независим кандидат, изпревари досегашния кмет Томас Бегас и зае поста с 50,3 от гласовете.

Моисей Елисаф излъчва сериозност и дистанцираност, пише „Дойче веле”. Той ще встъпи в длъжност през септември. Списъкът с проблемите, с които ще трябва да се захване, е дълъг: натоварен трафик, недостиг на места за паркиране, лошо улично осветление, малко на брой детски площадки.  Моисей Елисаф, който е лекар по професия, отдава успеха си на положените през последните години усилия в борбата срещу ксенофобията и предразсъдъците.

Централният съвет на евреите в Гърция приветства изборната победа на Елисаф. „Моралните ценности на един човек са много по-важни от това дали е евреин или християнин“, заявява президентът на еврейската организация Давид Залтил, който вижда в избора ясен знак срещу нетолерантността и антисемитизма.

Янина, административен център на северозападната област Епир, е един от най-красивите гръцки градове. В миналото е смятан за „Ерусалим на Балканите“. По време на Холокоста обаче са избити почти всички еврейски жители. Сега градът за първи път ще се управлява от кмет-евреин.

По материали от www.dw.com

Свързани публикации

SUPPORT US!

ПОДКРЕПЕТЕ НИ!

Ad

VI Национален литературен конкурс

Пети национален литературен конкурс

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Архив

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930