Център за еврейско-българско сътрудничество

Акад.Марков: България съхрани своите 48 000 евреи през войната и издаде транзитни визи на още 15 000

След изявлението на Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, че Съветската армия е спасила българските евреи, избухна дълга и бурна дискусия. В дебата, съвсем очаквано и справедливо, съгласните с тази теза изпаднаха в малцинство. 
Безспорен исторически факт е, че близо 50 000 български евреи са спасени от лагерите на смъртта със заслугите на широки социални слоеве и техните представители – на подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, депутати, висшия клир на православната ни църква, на самия цар Борис III и на хиляди българи. Твърдението, че целият български народ спаси евреите си, не е пресилено. И то във време, когато евреите са преследвани, депортирани и унищожавани не само в нацистка Германия, но и в редица европейски държави с участието на местните. Общо 6 милиона души. 
Факт е, че България е единствената европейска страна, спасила евреите си. Но редом с това винаги се припомня, че около 11 000 от окупираните от български войски Македония и Беломорска Тракия са били депортирани в Треблинка. 
Каква е историческата истина и дали се омаловажава българският принос за спасяването на 50 000 евреи в пределите на страната? По тези въпроси „Епицентър“ разговаря с историка акад. Георги Марков.

– Акад. Марков, темата за спасяването на българските евреи отново се разгоря. Приносът на всички българи за това е безспорен. Всеки път обаче се припомня и печалната съдба на евреите от Македония и Беломорска Тракия. Можеха ли и те са бъдат спасени от българския народ и от българската държава?

– Накратко казано, не е било възможно да се прояви максимализъм – или всичко, или нищо. Говорим за Хитлер, не за кайзер Вилхелм. Можеха всички евреи да отидат в Аушвиц. Не може да бъде упрекван нито цар Борис III, нито останалите отговорни фактори в българската държава. Такова обвинение е злонамерено. То не почива на историческа основа.

Има едно споразумение от Ванзее, предградие на Берлин, от 20 януари 1942 г. за окончателното решение на еврейския въпрос в Европа. В него е посочен броят на евреите по държави. Срещу България е написано – 48 000. Това са българските поданици, това са българските евреи.
Когато си възвърнахме Южна Добруджа, цар Борис III даде поданство на цялото население там, на тези в Западните покрайнини, Вардарска Македония и Беломорието, но без евреите. Това е съобразяване с решенията във Ванзее. По това време България е в Тристранния пакт и тези евреи са в земи, дадени под българско управление. Те не са окупирани, както продължават да твърдят от Москва и от съседите, включително Скопие. Няма български фашистки окупатори там. Евреите от Югославия и от Гърция, които са разгромени от Вермахта, не са български евреи.

– Не са и български поданици?

– Разбира се. Има случаи, когато, дори в Солун, са заловени български евреи. Но като се разбира, че са български поданици, те са свалени от влаковите композиции за концлагерите.
Разбирам някои организации, които искат да смалят приноса на българския народ. Това го разбирам. И в България има такива организации.
Ще кажа нещо и за акад. Богдан Филов, когото охулват като какъв ли не. Ако той не беше подписал протокола за Тристранния пакт, България щеше да бъде окупирана от Вермахта и нито един български евреин нямаше да остане жив, за да могат днес да оспорват приноса на българския народ.
Адмирал Хорти в Унгария удържаше като цар Борис III до март 1944 г., но след като германците окупираха Унгария 340 000 унгарски евреи до последния ден на войната бяха изпращани в концлагерите.

– Нека направим и други исторически паралели. Например, между поведението на България и на Европа. България е единствената европейска страна, която е спасила своите евреи. Как да интерпретираме този факт? На какво се дължи?

– Дания също може да се похвали, тъй като датски евреи са прехвърлени към Швеция по море. А Дания е окупирана държава.
България е в Тристранния пакт. Освен това правителството на Богдан Филов преговаря в Швейцария за транзитни визи за евреите, които бягат от Западна и Средна Европа. Издадени са 15 000 транзитни визи за Палестина. И то при положение, че Палестина, която е под британски мандат отказва да ги приеме. Същото прави и правителството на САЩ. Колко хиляди евреи не са приети там и са върнати корабите?!

– Дори Алберт Айнщайн е имал проблеми с получаването на американска виза. 

– Подбирали са ги. Айнщайн в крайна сметка е бил желан, някой е трябвало да направи атомната бомба.

– Европа, а и САЩ имат грехове към съдбата на евреите. Имате ли усещането, че приносът на България умишлено се омаловажава?

– Определено. Още покойният президент д-р Желю Желев в началото на 90-те години, когато се откриваше Музея на Холокоста в Ню Йорк, повдигна въпроса за спасените български евреи. Защото се оказа, че България я няма никъде.
Има пренебрежение към България, тъй като тя е взела грешната страна. Но защо България се нареди на страната на Тристранния пакт е отделен въпрос.

Омаловажаване на България има, включително сред нашите съседи. В Скопие направиха филма „Трето полувреме“ за българските фашистки окупатори. Това са етикети, които се поддържаха и лепяха десетилетия наред. Но вижте проф. Александър Цанков, наричан „кръволок“ и какъв ли още не. Неговото народно национално движение е свързано с Третия райх. Но той също е един от тези 43-ма депутати, които се подписват против депортацията на българските евреи.
Че Димитър Пешев е подпредседател на Народното събрание! В коя друга страна го има това?! Тук са и Българската православна църква, и писателите начело с Елин Пелин, и ВМРО, интелигенцията, комунистическата партия – също.
Още преди години имаше български евреи в Израел, които оспорваха приноса на царя, на митрополитите Стефан и Кирил, на Димитър Пешев. Казваха, българският народ е спасил евреите.
Да, но този български народ е олицетворен от определени личности. Това не можеше да стане пряко волята на цар Борис III, който не е антисемит. Нито баща му цар Фердинанд. Техните банкери във Виена са евреи.
Ще дам и друг пример. Бекерле, пълномощният министър на Третия райх в София, отива във външно министерство, по това време то е под наем в сградата на БАН. Отива при Богдан Филов, който е председател на БАН, и среща Хари Левенсон – евреин и легационен съветник. Пита: „Какъв е този евреин тука, при това дипломат.“ И Богдан Филов, охулен е с най-различни епитети, казва: „Той е добър дипломат, беше най-добрият в Москва.“
Представете си евреин в българското външно министерство! За какво става дума?! А издават и транзитни визи!
В Софийския университет е преподавал проф. Йосиф Фаденхехт. Докато първото нещо, което става в европейските държави, е да изхвърлят професорите от университетите и да им забранят да преподават.

– От 6 милиона жертви на Холокоста, близо 1,5 милиона са избити в Украйна със съдействието на местните органи, а 250 000 румънски евреи са депортирани в лагерите на смъртта. Това са само два факта от геноцида на XX век. Защо България е изключение на този фон? 

– Има един доклад на Симеон Радев като пълномощен министър от 1913-1915 г. Там казва: „В Добруджа след евреите най-мразени сме ние, българите.“ В Украйна самите украинци участват в събитията! Изтреблението там е жестоко, а антисемитизмът е огромен. В Полша – също. Преди Варшавското въстание на поляците има друго въстание във Варшава – на евреите от гетото през 1943 г. Четете и „Венецианският търговец“ на Шекспир. Какво да кажем за Испания, която си прогонва евреите и те бягат в Османската империя. Този антисемитизъм го няма в българския народ! Там е разковничето!

– Защо през последните 30 години, откакто е отворена към света, България не успя достатъчно широко да популяризира факта за спасяването на българските евреи?  

– Проблемът не опира само до тази тема. Преди 1989 г. имаше цензура, но имаше и едно издателство – София прес. Отдавна го продадаха. Някога то издаваше и на английски език. Участвал съм като автор в сборник за Македония, който тогавашната власт издаде на четири езика. Днес не се издава на английски език. Това е огромен недостатък. Държавата не отделя средства за национална пропаганда. Даже Скопие издава на английски език! Да не би Македония да е по-богата от нас?
Ние не умеем да правим национална пропоганда навън и хората не ни знаят. Трябва да се пробие общественото мнение, защото там пък отдавна има натрупана антибългарска литература. Особено от съседите и от някои победители от Втората световна война.
Трябва да се издава литература, да се превежда на английски, да се правят документални филми, които да пробиват по чуждите телевизионни канали. Правителството трябва да разбере, че националните интереси не се защитават само от изказвания на евродепутатите в Брюксел.

Интервюто е публикувано на http://epicenter.bg   автор: Таня Джоева

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad