Център за еврейско-българско сътрудничество

Владимир Куртев – ПРАВЕДНИК НА СВЕТА

Владимир Куртев е един от 20-те българи, удостоени със званието „праведник на света“.

130 години от рождението му са повод да припомним достойния му живот и приноса му за спасяване на българските евреи, поради който през 2010 година посмъртно е провъзгласен за „праведник на света“ с Решение на комисията към Държавния израелски институт „Яд Вашем“.

Владимир Куртев е роден през 1888 в Плевен в семейството на бесарабски българин. Още като ученик в гимназията в София става член на ВМОРО. Учи история и география в Софийския университет. Участва във всичките войни за национално освобождение и обединение – Балканската (1912–1913), Междусъюзническата (1913) и Първата световна война (1915-1918). За проявена храброст през време на войните е награждаван с ордени и медали. След войните учителства в Кюстендил, назначен е и за директор на Кюстендилската гимназия “Марин Дринов”.

През Втората световна война Владимир Куртев е един от двигателите и ръководителите на кюстендилското гражданство за спасяването на българските евреи, която акция завършва с успех. Под ръководството на Иван Михайлов той участва в заседанието на ЦК на ВМРО в Скопие в първите дни на септември 1944 г., когато обсъждат германското предложение за обявяването на Македония като самостоятелна държава. Всички са единодушни и отхвърлят германското предложение, което би довело до още кръвопролития за сметка на българския народ. След смяната на властта на 9 септември 1944 г. до завръщането на Георги Димитров от Москва за съвсем кратко време дейците на ВМРО не са преследвани. Те дори правят опит да възстановят организацията. Владимир Куртев също е сред възстановителите.

По същото време в Югославия започват антибългарски процеси срещу бившите членове на ВМРО. След съвещание в Москва на 5 юни 1946 г. на което присъства и Йосиф Брос Тито, е упражнен безпрецедентен натиск от Сталин върху българските партийни и държавни ръководители и ситуацията в България  напълно се променя. Предприети са жестоки репресивни мерки срещу дейците на ВМРО. Държавна сигурност и органите на МВР успяват да се доберат и да арестуват голяма част от бившите членове на ЦК на ВМРО. Сред арестувманите е и Владимир Куртев. Сформирани са набързо извънредни съдилища, които съдят обикновените членове на ВМРО.  Нейните ръководители обаче са избити без съд и присъда. Съдбата на много от тях и до днес остава неизвестно. За Владимир Куртев също не се знае много. Вероятно след негово арестуване е предаден на югославските джелати, където е изтезаван и разпитван, а след това безследно изчезва.

Официалната информация гласи, че на 8 юни 1946 година, при акция на властта срещу дейците на ВМРО, Куртев е арестуван и убит без присъда.

Човекът, който през целия си живот се бори за освобождението и обединението на народа си, като и за спасяването на българските евреи, получава посмъртно признание за това едва през последните десетилетия.
През 1997 г. заради участието си в спасяването на българските евреи е удостоен със званието „Почетен гражданин на Кюстендил“, а на 6 март 1997 г. е удостоен посмъртно и с орден „Стара планина“. На 5 май 2010 г. с Решение на комисията към Държавния израелски институт „Яд Вашем“ е провъзгласен за „Праведник на света“. Така той става 20-я българин, удостоен с тази висока чест.

По материали от интернет

 

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Ad
Ad