Център за еврейско-българско сътрудничество

Център „Алеф“почете жертвите от терористичния акт на летище Бургас

За поредна година Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ изрази почитта си към паметта на загиналите при терористичния акт на летище Бургас на 18 юли 2012 година.  Центърът отново се включи във възпоменателната церемония в памет на израелците  Маор Харуш, Елиор Приес, Ицик Коленги, Амир Менаше и Кошава Шрики и българинът Мустафа Кьосов.

Представители на „Алеф“ положиха венец на паметника на жертвите в атентата и изразиха съпричастието си към болката за нелепо отнетите невинни човешки животи.  

Освен роднини на загиналите, на церемонията присъстваха председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Парламента Цветан Цветанов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, заместник кмета на Община Бургас Красимир Стойчев, посланикът на Държавата Израел у нас Ирит Лилиан и други членове на дипломатическия корпус в България, ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев, депутати, представители на еврейски организации в България, общественици и журналисти.

Церемонията бе водена от консулът на Израел в София Ашер Хофман.  Специална молитва за жертвите произнесе Равин Йосеф Саламон. Шест запалени свещи отправиха светлина към душите на  жертвите. 

„Най-блестящите умове, свободното глобално общество все още не са открили лек срещу омразата и радикализма, който се разпространява твърде бързо в свят на все по-голяма свързаност.  Но нямаме друг избор, освен да се съпротивляваме срещу това, да бъдем единни в борбата срещу тероризма, да осигурим по-добра международна координация и сътрудничество, по-добър поток на информация, по-добри практики. Израел и България дават ежедневен пример за такъв обмен, който насърчава сигурността и стабилността”, заяви посланик Лилиан. „Неписаният завет, който трябва да изпълним, е да продължим борбата си за по-добър свят, като запазим вечния си стремеж към мира”, призова тя.

„Не бива да показваме по никакъв начин милост пред лицето на тероризма, защото няма да я получим.“  Това заяви в заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който прочете и обръщение от името на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. В него се казва: „Погубените от ръката на терора са с нас във всеки от дните ни. Нещо повече, паметта за тях ни оставя задължението да пазим мира, да ценим човешкия живот и да не допускаме конфликти. В България не забравяме това, както и примера на предците си, спасили преди 75 години от лагерите на смъртта над 50 000 свои сънародници от еврейски произход.”

Възпоменателно слово произнесе и заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

От името на семействата на жертвите говори Коби Приес. „Шест  години след терористичния акт ние, семействата на загиналите, продължаваме да очакваме да се извърши справедливост спрямо Хисбулла – организацията, която носи пряка отговорност за това престъпление. Ние отправяме молба към българското правителство и съдебна система да приложат закона в цялата му строгост спрямо терористичната организация. Борбата с тероризма е глобален проблем, обединяващ усилията на всички държави, поддържащи мира. Не бива да отстъпваме пред тероризма. Шест години са достатъчно време за всички ни да осъзнаем случилото се, но за жертвите времето е спряло безвъзвратно. Ние сме заедно с тях и всеки ден избираме живота, знаейки, че със смъртта те са оставили неписан завет – да продължим да живеем и да се борим за съществуването си, да продължим да строим единствения си дом – държавата Израел и да се гордеем с нея.”

Г-н Приес благодари за организираната възпоменателна церемония, която нарече „пряк израз на дългогодишните усилия на българските власти за опазване паметта на жертвите в атентата“.

Участниците в церемонията почетоха загиналите с полагане на венци и цветя.

 

 

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Ad
Ad