Център за еврейско-българско сътрудничество

„В очакване на Годо“ на „Дойчес театър“ със Самуел Финци гостува в София

Дойчес театър гостува с пиесата на Самюел Бекет в София.

Самуел Финци ще играе в България ролята, която го направи най-добър актьор на Германия. На 15 и 16 юни той ще гостува в София заедно с трупата на Дойчес театър и спектакъла „В очакване на Годо“ по пиесата на Самюел Бекет. Мястото на срещата е голямата сцена на Народния театър. Представлението е в памет на големия режисьор Димитър Гочев, починал преди три години в Берлин, след като остави светла диря в историята на немския театър. Приживе той започва работа по постановката, но след смъртта му тя бе разработена от режисьора Иван Пантелеев, който беше сред близките му театрални сподвижници.

На сцената освен Самуел Финци са колегите му Волфрам Кох, Андреас Дьолер и Кристиан Грасхоф. Заради превъплъщението си във Владимир Финци е удостоен с престижната театрална награда за актьорско изкуство „Пръстен Гертруд Айзолд 2015”, а представлението е избрано сред десетте най-бележити постановки на театралния фестивал на немскоезичния театър Theatertreffen Berlin 2015.

Санчо беше удостоен с отличието след годишното гласуване на 42-ма критици от списание “Театърът днес”. Шестима от тях са го посочили като №1 – достатъчно, за да получи приза.

Има нещо символично във факта, че Санчо Финци стана най-добър актьор на Германия именно с „В очакване на Годо”. В свое есе писателят Георги Марков отбелязва, че тази пиеса е съсредоточена върху чакането. То се явява може би най-постоянното човешко състояние. „Всички чакат, откакто свят светува, човечеството винаги е чакало нещо да се случи, нещо да стане, всеки чака своя Годо, който значи милиони неща и всъщност нищо не значи, защото нищо не може да промени. Бих казал, че това е пиеса за промяната. Възможна ли е промяна? Има ли въобще промяна? Променя ли се нещо на този свят? Можем ли наистина да бъдем сигурни, че хората, които сме срещнали вчера, днес не са същите? В началото на пиесата Владимир и Естрагон хранят някаква абстрактна надежда, че Годо ще промени живота им, като го направи по-добър, макар че никой никога не им е обещавал такава промяна. “Довечера ние сигурно ще спим при него, топло, сухо, с пълни стомаси върху сламата, струва си да се чака за такова нещо…” Но по-късно изчезва и този смисъл на чакането на Годо, а Естрагон дори не си спомня да са имали сигурна среща с господин Годо. Така пиесата стига до идеята за неизменността на света и нещата. “Колкото повече нещата се променят, толкова повече остават същите”. Или: “Количеството на сълзите в света е постоянно. На всеки един, който започва да плаче, съответства друг, на друго място, който спира да плаче.”

Изявленията на Финци след получаването на наградата показаха, че пиесата на Бекет е сред любимите му театрални преживявания. “Тези неща са субективни – на едни се харесва едно, на други – друго, но спектакълът е добър. Аз много харесвам това представление “В очакване на Годо” и се радвам, че доста хора мислят същото. Професионалистите също го оценяват. Важно е не кой откъде идва, а какво носи в себе си. Не съм се замислял дали Иван Пантелеев е български или немски режисьор. Той е режисьор. Аз обичам да работя с него, защото смятам, че много го бива. И когато човек работи с хора, които му създават чувството, че разбират какво правят, му е много приятно”, признава Санчо.

Източник: http://www.monitor.bg/

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Ad
Ad