Център за еврейско-българско сътрудничество

Да си спомним за проф. д-р Витали Таджер

На днешния ден преди  100 години в гр. София се ражда проф. д-р Витали Езра Таджер, забележителен правник от голям мащаб. По този повод напълно заслужено и с подобаваща почит и обич днес отбелязваме именития учен цивилист, който остави диря сред поколения български юристи и в създаването, утвърждаването и развитието на арбитражното правораздаване.

 Професор Витали Таджер е един от плеадата забележителни български цивилисти – акад. Л. Василев, проф.Ив.Апостолов, проф. Ал. Кожухаров, проф. А. Ангелов, проф. Ж. Сталев. Проф. Витали Таджер, без излишен шум, с впечатляваща ерудиция и компетентност  винаги е бил в центъра на развитието на българското гражданско право, както и в частта  му относно материята на арбитражното разрешаване на гражданските и по-специално на външнотърговските спорове. Неговото име остава завинаги свързано с възможността за допускане на недържавното правораздаване в сферата на търговското право. Почтеността изисква да припомним, че проф. Таджер е инициатор и застъпник за приемането в началото на 1998 г. на чл.98 от Указа за стопанска дейност (д.в.бр.4/13.І.1989 г.) и чл.144-151 от Правилника за приложението му. Създаването на тази регламентация е израз на трайното му пристрастие към принципите и предимствата на доброволното арбитражно правораздаване, като акт за насърчаване на свободната инициатива. Именно тази регламентация създаде предпоставките за развитието на факултативния арбитраж в последвалите изменения в чл.9 от ГПК (д.в.бр.55/1992 г.) и § 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за международния търговски арбитраж (д.в.бр.93/1993 г.).

 Наред с многобройните му научни трудове трябва да се отбележат публикациите и научните изследвания, посветени на уеднаквяване на външнотърговското право. На присъщата му методичност и педантичност се дължат докладите изнесени на големи международни симпозиуми, както и създаването на шест сборника на решения и синтез по прилагане на ОУД СИВ от арбитражните съдилища към търговските палати на държавите-членки на СИВ, издадени в периода 1980-1988 г. и ползвани от правниците и арбитражните съдилища в тези страни. Запомнящо е участието му с доклади и съобщения в много международни конференции и симпозиуми, между които бих припомнил Стокхолм-1982 г., Берлин – 1983 г., Букурещ – 1986 г.

 Незаличим е спомена на всички, които са имали честта и възможността да участват в арбитражни производства с участието на проф. Таджер. Всички участници в тези арбитражни заседания свидетелстват за неговата ерудиция, прецизност и взискателност, за силата и богатството на доводите, с които той застъпва оригинални и нови становища. В написаните от него решения се съдържат отговори на редица спорни в теорията и практиката проблеми, които са пример за оригиналност на юридическата конструкция. В практиката си на арбитър той остана дълбоко предан на мисията си да създава нови идеи и отговори. На работната му маса остана последната му статия “Погасяване на вземанията срещу приватизирани предприятия въз основа на § 6а от ЗППДОП”, написана по повод на  последното арбитражно дело с негово участие  и публикувана посмъртно в сп. ”Съвременно право” бр. 2/1999 г. Неговият  безспорен авторитет на оригинален теоретик, безпристрастен и мъдър съдник, неговата обективност и почтеност в изминалите десетилетия са определящи в изразените многобройни предпочитания при избирането му за арбитър и председателствуващ арбитражни състави.

 Проф. Таджер оказваше значителна помощ на арбитрите, които започваха арбитърската си дейност или търсеха неговите съвети. Много от вписаните арбитри са негови възпитаници и последователи, които са се изграждали, благодарение на усилията му да ги напътства и ръководи.

 Името и делото на проф. Таджер е част от теорията и развитието на българското гражданско право и арбитражно правораздаване. Сто годишнината от рождението му е прекрасен повод да си припомним за забележителната му личност и присъствие в българската правна общност и да благодарим на проф. Таджер за всичко което е създал.

Тесктът и идеята за възпоменание на бележития ерудит проф. Таджер е на Иван Минев.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts
Ad
Ad

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

SUPPORT US!

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

VI Национален литературен конкурс

VI national literary contest

Церемония по връчване званието '"Пазител на паметта"

Award Ceremony 'Keeper of Memory'

Пети национален литературен конкурс

Award ceremony for the participants in the V national literary contest

Откриване на паметна плоча, посветена на доблестните бургазлии спасили своите съграждани евреи

Opening ceremony of the memorial plaque in Burgas

Архив

Календар

януари 2023
П В С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031