Център за еврейско-българско сътрудничество

Джесика Меир – от полета на мечтите до разходката в  открития космос

За първи път еврейка влезе в историята на астронавтиката. Джесика Меир стана част от космически дамски екип, избран да извърши ремонтна дейност извън космическа станция.  Тя и Кристина Кох излязоха една по една от Международната космическа станция, за да поправят електрозахранването. Това е първият ремонт на станцията от екип, в който няма мъже.

Кох и Меир трябваше да поставят нови батерии на 21октомври, но технически проблем налага това да стане няколко дни по-рано. Задачата е изпълнена успешно на 18 октомври.

Джесика Меир прави дебют с излизането си от станцията.  Тя е 228-ият човек в света и 15-та жена, излизала на космическа разходка.

За Кристина Кох това е четвърто излизане от станцията, на която се намира от седем месеца. Цялата й мисия е с продължителност 11 месеца. Това  ще я направи жената с най-дълъг престой на Международната космическа станция.

Джесика Улрика Меир е родена на 1 юли 1977 г.  г. в гр. Карибу, щата Мейн. Баща й, Йозеф Меир, е роден през 1925 г. в Багдад. През 1931 г. се премества със семейството си в Палестина.  Учи медицина в Швеция, където среща любовта си – шведката Ула-Брит Меир. Двамата заминават за САЩ, където създават семейство. След четирима сина се ражда дъщерята – Джесика.

Джесика Меир по професия е морски биолог и физиолог. Била е асистент по анестезия в Медицинския университет в Харвард и общата болница в Бостън. Прави докторантура по сравнителна физиология в Университета на Британска Колумбия. Изучила е физиологията на гмуркането и поведението на пингвините в Антарктида и физиологията на гъските, които могат да мигрират над Хималаите. Провежда експерименти върху летящи гъски във вятърен тунел и изучава физиологичните промени, които настъпват в телата им в условията на кислороден глад.

Любимите й занимания са туризъм, каране на ски, бягане и колоездене. Играе и футбол. Разбира се, любимо й е гмуркането във водолазно оборудване.

От 2000 г. до 2003 г. Джесика Меир работи в лабораторията за изследване на човешкото тяло в космическия център Линдън Джонсън, където изучава човешката физиология по време на космически полети, използвайки космически совалки и Международната космическа станция.

По  същото време тя участва в изследвания на безтегловност при полети на борда на самолети на НАСА, а също така е и член на екипажа на експеримента NEEMO-4 в подводната лаборатория Водолей.

През юни 2013 г. Джесика Меир,  заедно с осем други кандидати, е избрана в 21-ия набор от астронавти. Програмата за обучение на кандидатите за астронавти включва множество прегледи по научни и технически въпроси, интензивни инструктажи за системите на Международната космическа станция, обучение за космически пътеки и роботика, медицинско обучение, полети на самолет Т-38 и проучване на начините за оцеляване на вода и в пустинята.

През юли 2015 г. тя завършва обучението си в групата и е сертифицирана за космически полети. От януари до април 2018 г.  се обучава за резервен екипаж на МКС-60/61, като летателен инженер-1 на МС „Союз“ и летателен инженер на Международната космическа станция.

От май 2018 г. до февруари 2019 г. преминава през обучение като част от резервния екипаж на МКС-59/60 като инженер-полет на „Союз МС-1“ и инженер на полетната станция. От март 2019 г. се квалифицира като част от основния екипаж на МКС-61/62 / ЕР-19 като летателен инженер на космическия кораб „Союз МС-15“ и полетен инженер.

Първият космически полет на Джесика Меир е на 25 септември 2019 г. Тя е на борда на космическия кораб „Союз МС-15“ , изстрелян от космодрома „Байконур“. Служи като летателен инженер на експедиция 61 и 62. Със себе си на борда взема израелското знаме, малка менора и любимата си флейта-пиколо, на която обича да свири.

На 18  октомври заедно с Кристина Кох са първият изцяло женски екип, осъществил излизане в открития космос, а тя е първата еврейка, осъществила полета на мечтите си в буквален смисъл. Така Джесика Меир влиза в историята на астронавтиката и на личностите от еврейски произход, които ще се помнят.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Ad
Ad