Център за еврейско-българско сътрудничество

Запознайте се: Лорън Бакол – една от най-красивите еврейки в света

Всепризнат факт е, че еврейките са считани за едни от най-красивите жени в света. Не е странно, че Холивуд и изобщо филмовата индустрия обръщат внимание на това. Доказателство са много световноизвестни красавици, сред които Елизабет Тейлър, Натали Портман, Скарлет Йохансон… Киното не е всичко – ами балерината на всички времена Мая Плисецкая?

Лорън Бакол, наречена „The Look”, заради пронизващия си леденосин поглед, дрезгав глас и изражение на глезено дете също е доказателство за красотата на еврейките.  Тя блясва още с първия филм, в който се снима – „Да имаш и да нямаш“ на режисьора Хауърд Хоукс. И с когото очарова великия Хъмфри Богарт. От първия филм идва и прозвището „Погледът”, който тя обяснява така: : „До такава степен треперех от страх, че единственият начин да държа главата си стабилна беше като наведа брадичка почти до гърдите и вдигна очи нагоре“.

Родена на 16 септември 1924 в Ню Йорк, Бети Джоан Пърски, както е истинското й име, е единствена дъщеря на еврейски имигранти от румъно-полски произход, роднини на бившия израелски президент Шимон Перес. Когато е на шест години родителите й се развеждат и тя остава да живее с майка си, секретарка, която „с огромната любов, която изпитваше към мен, успя да ме убеди, че мога да покоря света“.

С издължения си силует, пищна коса и влудяваща класа тя най-напред покорява света на модата, появявайки се през 1943 г. на корицата на престижното модно списание „Харпърс Базар“. Точно благодарение на тази снимка тя е забелязана от съпругата на режисьора Хауърд Хоукс, който предлага на 19-годишната красавица да сподели афиша на „Да имаш и да нямаш“ с 44-годишния Хъмфри Богарт, вече голяма холивудска звезда. В този филм, облечена в дълга прилепнала черна рокля, тя пее с плътния си дрезгав глас „How little we know“ пред Богарт, когото успява да омае, докато си запалва цигара.

Между Лорън Бакол и Хъмфри Богарт пламва любов от пръв поглед. Двамата се женят и остават една от най-бляскавите и легендарни холивудски двойки до смъртта на Богарт през 1957 година. Двойката има две деца, по-късно Бакол разказва, че по това време кариерата на съпруга й е била по-важна за нея от собствената й.

Актрисата има още едно дете от втория си съпруг Джейсън Робардс, с когото се развежда през 1969 година.

Друга от големите й роли е в „Как да се омъжиш за милионер“ (1953 г.), където Бакол си съперничи с другата фатална блондинка от онова време – Мерилин Монро. Кариерата й продължава шейсет години, отвеждайки я на снимачните площадки на различни режисьори, като Сидни Лъмет („Убийство в Ориент Експрес“, 1974), Робърт Олтман („Прет-а-порте“, 1994) или Ларс фон Триер („Догвил“, 2003 и „Мандерлей“, 2005). През 2008 г. се появява в култовия телевизионен сериал „Семейство Сопрано“.

Лорън Бакол има доста изяви и на театралната сцена и по-специално в постановката на „Сладката птица на младостта“ на Тенеси Уилямс.

Освен с изявите си на големия екран, Лорън Бакол е известна и с политическите си позиции, които споделя със съпруга си Хъмфри Богарт. Тя застава до него по време на протестите срещу маккартизма и осъжда включването в черния списък на режисьорите, заподозрени в комунизъм, станали известни като „Десетимата от Холивуд“ („Hollywood Ten“).

Лорън Бакол е популярна и с остроумието си. Някои нейни реплики са не по-малко известни от репликите й на екрана: „В Холивуд справедлив развод означава всяка от страните да получи 50 процента от известността”, „Намерете ми някой интересен мъж, с който да вечерям, и ще бъда щастлива“, „Една жена не представлява нищо, ако не е допълнена от мъж. Но къде да намериш мъж, истински, в днешно време?“.

Бакол, която така и никога не получава „Оскар“, с изключение на почетния, присъден й за цялостна кариера през 2009 година, отказва да бъде легенда, настоявайки да живее в настоящето. „Не съм някоя, която е била, аз съм една, която ще бъде“, изрича пророчески тя. Защото филмите остават завинаги…

Източник: https://ladyzone.bg/,

Снимки: интернет

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Ad
Ad