Център за еврейско-българско сътрудничество

Значим национален форум за ученическо творчество

Литературният конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” за кратко време се превърна в един от най-престижните и популярни ученически конкурси. С всяко следващо издание броят на участниците се увеличава многократно. Интерес към единението между хората в името на бъдещето проявиха стотици младежи от различни градове на страната. Конкурсът успя да се наложи като значим национален форум за ученическо творчество, получи широк обществен отзвук и подкрепата на регионалните инспекторати към българското Министерство на образованието.

„Алеф” организира литературния конкурс за ученици от VIII до XII клас преди пет години, за да стимулира интереса на младежите към събития и личности от историята, които дават отражения в настоящето и бъдещето. „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” е цитат от Талмуда – основният източник за законодателство, обичаи и морални ценности на юдаизма. Конкурсът е насочен към учениците от горния курс неслучайно – те са във възрастта, когато личността се пробужда и изгражда моралните стойности, които превръщат младежите в достойни и толерантни възрастни.

За всяко издание темите са различни. Участниците трябва да подчинят своите творби на паметни годишнини и дати, довели до единението на българи и евреи и до превръщането им в една обща нация.

Още първото издание през 2013 г., посветено на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта, привлече няколко десетки ученици, които със стоите творби доказаха, че проявите на гражданска доблест и човеколюбие остават в паметта и могат да са в диалог с настоящето.

През 2014 година 60 младежи и девойки казаха „Не” на войната чрез своите есета на тема: „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”. Конкурсът бе посветен на 100- годишнината от Първата световна война и върна децата назад в годините на ужас и смърт, но и на фронтово приятелство и саможертва на българи и евреи в името на Отечеството.

Третото издание на конкурса през 2016 г. бе състезание на емоцията, вдъхновението и красотата. Темата бе : „Изкуството е сцена, която размива

всички различия или приносът на българските евреи в културата на страната“ . Емблематичните послания на българските творци от еврейски произход стигнаха до сърцата на 90 младежи, които се впуснаха в словесна надпревара и собствени открития за мисията на изкуството и неговата наднационалност.

През 2017 г. мащабът на надпреварата е впечатляващ – участниците вече са 161. Непрестанно нарастващият им брой дава увереност на организаторите, че конкурсът изпълнява основната си цел – да докаже, че в името на бъдещето хората могат да се обединят независимо от различията в етност и религия.

Финал на всяко от изданията на конкурса поставят специално организирани церемонии по награждаването, които сякаш заживяват свой самостоятелен живот. Авторите на отличените от журито 20 творби се събират в бившата бургаска синагога, за да споделя радостта на победителите. Да ги поздравят на церемонията идват видни общественици, представители на местната власт и на еврейската общност в България, дейци на културата, а по някога дори и политици. Младежите намират нови приятели, с които да споделят емоциите и опита си. Срещат се с потомците на оцелели от Холокоста евреи и на смелите им спасители, с потомци на загиналите във войните, с историци, архивисти и частни колекционери, с изтъкнати писатели, актьори и музиканти.

Всяка от церемониите поставя началото на нова инициатива. Идеите се раждат в хода на дискусиите, а Център „Алеф” се ангажира с тяхната реализация. През 2013 г. писателят Петко Росен и някогашният кмет на Бургас д-р Дянко Пръвчев бяха предложени и станаха почетни граждани на Бургас за куража си да спасят своите съграждани – евреи от депортация по време на Втората световна война. След церемонията през 2014 г. бе подета инициатива и бе направена подписка-предложение до президента при тържествена заря – проверка да се споменават имената на герои от различни етноси. Церемониите по награждаването се превръщат в празник на хуманизма и в „акумулатор” на нови идеи в името на общото бъдеще.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad