Център за еврейско-българско сътрудничество

Израелският газ може да стане реална алтернатива на руския

Още от 2016 г. е наличен проект за газопровод за източното Средиземноморие (EastMed), който да транспортира газ до Европа от Израел и Кипър през Гърция и Италия чрез подводен тръбопровод с дължина 1900 километра с капацитет от 10 милиарда кубически метра годишно.

 „Важността на този проект сега вече е геостратегическа, защото би могъл да обедини Израел, Гърция и Кипър в реализацията и експлоатацията му“, казва Майкъл Харари, сътрудник по политиката в Израелския институт за регионална външна политика и бивш посланик на Израел в Кипър.

До нахлуването на Русия в Украйна тръбопроводът EastMed не се разглеждаше като реална алтернатива от Европейския съюз. Дори през януари тази година Съединените щати заявиха, че се отказват от инвестицията си в размер на 6,54 милиарда долара в него, позовавайки се на опасения за околната среда.

Неотдавнашното посещение на президента на Държавата Израел Исак Херцог в Турция допринесе за сближаването между Израел и Турция и се създаде нова потенциална възможност за реализацията на проекта за снабдяване на Европа с израелския газ вече с участието и на Турция, която сега е голям газов разпределител на руски и азерски газ. Според израелски специалисти подводният тръбопровод от газовото находище „Левиатан” в Израел до Турция с дължина около 550 километра би могъл да бъде изграден на цена от около 1,5 милиарда долара.

Газопроводът, независимо откъде ще премине, може да бъде реализиран и с държавно, и с частно финансиране. Но за частните компании е нужна гаранция от страна на Европейския съюз, че количествата доставен газ ще бъдат изкупувани от държавите, обединени в него. Още по-добро решение и би било съюзът да бъде и акционер в изграждането на тръбопровода.

В твърде голяма степен това е в хармония с плана на ЕС REPowerEU, представен на 8 март тази година, който предвижда диверсификация на доставките на газ чрез увеличаване вноса на втечнен природен газ и на газ по тръбопроводи от неруски доставчици. „В светлината на енергийната политика на ЕС бъдещето на проекта EastMed все още е отворено, но е и несигурно без стратегия за развитие на газопровода в съответствие с дългосрочните цели на ЕС по отношение климатичните промени“, заявява Мартина Пилони, асоцииран експерт по енергетика политика в Израелския институт за обществена политика. Основание за това заключение й дава фактът, че  ЕС има генерална линия за преход от изкопаеми горива към зелена енергия, с което да постигне целите си за стабилизиране на климата съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. Очаква се с годините потреблението на природен газ в съюза да спадне до 22% през 2030 г. и само 9% през 2050 г., като в крайна сметка спре напълно.

Но докато медиите съобщават за подновения интерес към синьото гориво от източното Средиземноморие, експертите са предпазливи относно перспективите му. Подводен тръбопровод Израел – Турция ще пресече изключителната икономическа зона на Кипър, създавайки потенциални препятствия от политически характер. Освен това, по мнението на Харари, обемите газ все пак не са достатъчни за покриване на голяма част от нуждите на Европа, а, от друга страна, строителството му не може да се случи през следващите година или две.

Една възможна алтернатива е втечненият природен газ (LNG), посочват експерти, с оглед на двете съществуващи съоръжения за втечнен природен газ в Египет или предложеното за изграждане плаващо съоръжение за втечнен природен газ в „Левиатан”.

Докато Европа решава енергийната си политика за намаляване на зависимостта си от Русия, Израел продължава проучването в своите икономически води. Газовите находища „Левиатан” и „Тамар”, вече се експлоатират. А миналия месец компанията за проучване и производство на нефт и газ Energean обяви, че нейното газово находище „Кариш” вече е свързано с газовата мрежа на Израел, като се очаква суровината да започне да постъпва към потребителите още през 2022 г. Така Израел остава независим от резките промени на световния пазар на газ.

На снимката: Израелският президент Херцог с турския президент Ердоган в Анкара, 8 март 2022 г.

Снимка: Haim Zach/GPO

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ad
Ad