Център за еврейско-българско сътрудничество

Легендарният Кърк Дъглас отлетя на небето

59 дни, след като навърши 103 години, легендата на  Холивуд Кърк Дъглас  напусна земния живот.

„За света той беше легенда, актьор от златната ера на филмите, който изживя своите златни години. Човеколюбец, който постави стандарти, към които ние се стремим”, споделя в изявлението си за кончината на своя баща Майкъл Дъглас.

„Животът на Кърк Дъглас бе добре изживян. Той остави като наследство филми, които ще се гледат и от следващите поколения. Ще бъде запомнен и като филантроп, който работи усилено за общностите и мира по света”, допълва той.

Кърк Дъглас е един от последните от „златната“ ера на киното. За повече от 80 десетилетия той се снима в около 90 филма. „Животът ми е като филм. Ако ми бяха изпратили сценария, сигурно щях да го отхвърля”, споделя той в едно интервю з-а „Бостън Глоуб” през 1988 година.

Роден е в Ню Йорк като Исур Даниелович Демски в семейството на баща евреин и майка протестантка – неграмотни имигранти от Русия. Завършва Академията за драматични изкуства. След като служи в армията по време на Втората световна война, участва в няколко театрални постановки.

През 1943 г. се жени за Даяна Дъглас. Двамата се развеждат през 1951 г. Три години по-късно той се жени за Ан Байдънс, с която остава до края. От двата си брака има четири деца и всички са момчета – Майкъл Дъглас, Ерик Дъглас, Джоел Дъглас и Питър Дъглас.

Дебютът на Кърк Дъглас в киното е през 1946 г. в „Странната любов на Марта Айвърс“. След този филм продължава да се снима, но истинският му пробив е през 1949 г. с „Champion“, а за изпълнението си получава номинация за „Оскар“. Оттук кариерата на актьора тръгва стремглаво нагоре. Той получава истинска международна слава в края на 40-те години на миналия век с главната си роля в „Шампион”, за която е първата му номинация за „Оскар”. Втората му номинация за наградата на Академията е през 1952 година.  Филмът е  „The Bad and The Beautiful” , където си партнира с Лана Търнър. Трета номинация през 1956 година печели с играта си  биографичната драма за Ван Гог „Lust  for Live”.

През 1950 г. се снима в „Young Man With a Horn“ на Майкъл Къртиз, а година по-късно излиза филмът на Били Уайлдър „The Big Carnival“.

До края на 50-те излизат „Gunfight at the O.K. Coral“ (1957) с Бърт Ланкастър, „Paths of Glory“ (1957) на Стенли Кубрик, „The Vikings“ с Тони Къртис, „Last Train from Gun Hill“ (1959) с Антъни Куин и „The Devil’s Disciple“ с Бърт Ланкастър и Лорънс Оливие.

През 60-те години успешната кариера на Кърк Дъглас продължава. Снима се във филми като „Спартак“ (1960) на Стенли Кубрик, „Lonely Are the Brave“ (1962), „Seven Days in May“ (1964) с Бърт Ланкастър, както и „Споразумението“ (1969) на Елиа Казан с Фей Дънауей.

 

През 1973 г. Кърк Дъглас дебютира като режисьор със „Scalawag“. Филмът не е особено успешен, но това няма да откаже Дъглас да снима и втори през 1975 г. – „Posse“. С годините и възрастта броят заглавия във филмографията на Кърк намаляват, но ентусиазмът му не спада. През 1982 г. се снима в „The Man From the Snowy River“ на Джордж Милър. През 1991 г. е част от филма „Оскар“, където в главната роля е Силвестър Сталоун.

Кърк Дъглас има и много  появи по телевизията. Играл е и в театъра. Купува правата на романа „Полет над кукувиче гнездо” на Кен Киси и през 1963 година го поставя като пиеса на Бродуей. Тя се играе само пет месеца. Дъглас не се отказва и решава да направи филм, като прехвърля правата на сина си Майкъл. Филмът, където главната роля изиграва Джак Никълсън, има огромен успех и взема пет награди „Оскар”.

През 1989 г. Кърк Дъглас издава автобиографията си „The Ragman’s Son“, която постига изключителни успехи. След доброто начало актьорът продължава да пише като издава „Dance with the Devil“ (1990), „The Gift“ (1992), както и „Climbing the Moutain: My Search for Meaning“ (1997). Последната му книга „Let`s  Face It:90 years of  Living, Loving and Learning” излиза през 2007 година.

Вътрешната сила на Кърк Дъглас му помага да преживее много тежки събития в неговия живот. През 1991 г. той участва в тежък инцидент във въздуха, когато хеликоптера, в който се намира се разбива в самолет близо до летището на Санта Паула, Калифорния. Двама от хората в самолета са убити, други двама имат сериозни наранявания. След катастрофата Кърк решава да изучава юдаизма. През 1996 г. той получава тежък удар и известно време въобще не може да говори. Прогнозите са, че ще остане така цял живот, но след дълги и упорити усилия той бавно започва да произнася думите. През 2004 година синът му Ерик умира от свръхдоза.

 

В последните години от живота си Кърк Дъглас се фокусира върху писането и филантропията. Той и съпругата му Ан нееднократно са споделяли, че смятат да дадат за благотворителност по-голямата част от 80-те милиона, които притежават.

Сбогом, Кърк,  и поклон!

Източник: https://div.bg/, https://clubz.bg/

Снимки:https://momichetata.com/, https://bg.unansea.com/

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Similar posts

Хени. Приятелството – смисъл и спасение (Трейлър)

Ad
Ad

„Вечерта на Иван Кулеков“ с участието на Алберта Алкалай, 11 юли 2023 г.

Тържествена церемония по награждаване – 10 Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Алеф и Народното събрание със съвместно събитие по повод 80 години от спасяването на българските евреи

Събитие по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи – репортаж на БТА

Чуйте повече за най-новите проекти на Център „Алеф“ в предаването „Добро утро Бургас“ по RN TV

Моралният бунт на българите – Възможен ли е този модел на поведение и днес?

Център „Алеф“ дава старт на X Международен литературен ученически конкурс

В ход е десетото издание на литературния конкурс на Алеф

Церемония по награждаване победителите в IX Международен литературен ученически конкурс на „Алеф“

Ad

Поднасяне на цветя пред паметната плоча на Морска гара Бургас – Репортаж по RNTV

Церемония по награждаване победителите в VIII Международен литературен младежки конкурс на „Алеф“

Алберта Алкалай гостува в „Шоуто на сценаристите“ по 7/8 TV

Очаквайте церемонията по награждаване победителите в осмия Международен младежки литературен конкурс на „Алеф“

Запис от литературната работилница в Дома на писателя в Бургас по повод Деня на спасяването на българските евреи – 10.03.2021

ЗАПИС ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ДЕНЯ НА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 10.03.2021

„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Алберта Алкалай в „Добро утро, Бургас“ 27.01.2021

Пълен запис от онлайн събитието за Международния ден в памет на жертвите от Холокоста 27.01.2021

Ad
Ad
Ad
Ad

Пълен запис от церемонията по награждаване на участниците от VII Национален младежки литературен конкурс на „Алеф“

VII национален младежки литературен конкурс

Ден на спасението на българските евреи от Холокоста – RNTV репортаж

Архив

Календар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Ad
Ad